Röviden

MTI
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban indul a Márai-program
2011. január 1-jén elkezdődik az egymilliárd forintból finanszírozott Márai-program. Az áprilisihoz képest karakteresebb program jött létre, pontosan körvonalazott célkitűzésekkel – jelentette be a projekt tegnapi sajtótájékoztatóján Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. A megvalósítás a szakmai egyeztetések miatt késett, de mostanra konszenzus jött létre a szakmai szervezetekkel. A program alapelve a műközpontúság, a cél pedig a legfontosabb magyar nyelvű alkotások eljuttatása a könyvtárakon keresztül az olvasókhoz. A Márai-program az íróknak és a művek létrehozásában, megjelenésében részt vevő piaci és állami szereplőknek is segítséget nyújt. (R. K. K.)

EKF-zárás: A Nyolcak és Vengerov Pécsett
Tegnap a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov dirigálásával a Pannon Filharmonikusok adott koncertet a nemrég átadott Kodály-központban. Ez volt az első nyilvános hangverseny a centrumban. Szintén az Európa kulturális fővárosa (EKF) program részeként a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában ma nyílik és március végéig látható a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak című kiállítás. (B. M. C.)

Az operafesztivált méltatták
A Londonban megjelenő mértékadó folyóirat, az Opera Now egyik cikke a Bartók + Miskolci nemzetközi operafesztivál idei programját méltatta. Brendan G. Carroll kiemelte, a fesztivál a gazdasági nehézségek ellenére újabb ragyogó programot mutatott be, és mindez igazi kozmopolita hangulatot kölcsönzött a mustrának. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.