Sikeresen lobbizhatunk a magyar föld ügyében

Hazánk támogatná azt az uniós elképzelést, hogy a közös agrárpolitika reformja során támogatási maximumot állapítsanak meg, de csak akkor, ha az így felszabaduló források nemzeti hatáskörben maradnának – jelentette ki tegnap Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint mondta, a miniszterelnök erőteljes lobbitevékenységet fejtett ki az unióban annak érdekében, hogy hazánk fenntartsa a külföldiek földvásárlási tilalmát.

Dénes Zoltán
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a további vitát megalapozó keretanyag, amely a kormány álláspontját tükrözi az Európai Unió közös agrárpolitikájának átalakítási tervével kapcsolatban – mondta tegnap Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága közös agrárpolitikával foglalkozó albizottságának ülésén. A tárca egyetért azon bizottsági elképzeléssel, miszerint a jövőben maximálnák az egy termelőnek adható alaptámogatás mértékét, de csak akkor, ha az így felszabaduló források nemzeti hatáskörben maradnak. Hangsúlyozta: a bizottság által közzétett vitaanyag részben fedi a hazai törekvéseket, hiszen a kormány tervei szerint a magyar mezőgazdaság alapja a kis- és a családi gazdaságok lesznek, amelyek versenyképessége érdekében jóval erőteljesebben kívánják támogatni a közöttük létrejövő szövetkezéseket. Az uniós agrárpolitika átalakítása hatással van az éppen készülő hazai tízéves agrárstratégiánkra, amelyet tervek szerint a jövő év elején mutatnak be. Ennek egyik fontos részére a termőföld kérdésére, az államtitkár arról számolt be: úgy tudja, hogy az Európai Bizottság saját hatáskörben dönthet arról, hogy hazánk 2011 után is fenntarthatja-e a külföldiek földvásárlási tilalmát. Ez esetben a tilalom további hároméves meghosszabbítására nem kellene egyenként megnyerni a tagországok támogatását. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök erőteljesen lobbizott az elmúlt hónapokban, és remény van rá, hogy Magyarország további három évre zárhatja ki földpiacáról a külföldi állampolgárokat.
A tárca kérésére az Agrárgazdasági Kutatóintézet kimutatást készített arról, hogy hazánkat miként érintené, ha az unió ezer euróban maximálná az egy gazdaságnak adható alaptámogatást. Ha az államtitkár által legvalószínűbbnek mondott forgatókönyv valósulna meg, úgy egy hektárra 150 eurós dotáció járna. Ez esetben az ezereurós felső határérték csak a kétezer hektárnál nagyobb területen gazdálkodókat érintené. Hazánkban 229 érintett van , nekik körülbelül 15 százalékos támogatáscsökkenést jelentene a fenti megoldás, amit a tervek szerint a kisebbek közt osztanák szét.

Döntésközelben. Három évvel meghosszabbodik a földmoratórium – adta hírül a Somogy TV hírportálja tegnap minisztériumi forrásokra hivatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.