Súlyosbodó helyzet

MN
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte már 3179 négyzetkilométernyi földet árasztott el a belvíz; Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség – tájékoztatta tegnap közleményben az MTI-t a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság. Az Alföld keleti részét 5–10 milliméter csapadék érte, így a belvízzel borított területek nagysága Magyarországon már meghaladta az ötbalatonnyi területet. A belvízzel borított területekből 1720 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert. A 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén – az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon – van belvízvédelmi készültség, ebből 16 szakaszon első-, 44 szakaszon másod-, 19 szakaszon (Zala, Kis-Balaton vidéke, Közép- és Dél-Alföld) harmadfokú a védekezés. Tegnap Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon volt árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség 89 kilométeren keresztül a Tisza felső szakaszán. Másodfokú árvízvédelmi készültség van 512 kilométer hosszon a Bodrogon, a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán és a Berettyó alsó szakaszán.
A katasztrófavédelem egyik legjelentősebb feladata a vizek kártétele elleni védekezés, hiszen a természeti katasztrófák túlnyomó hányada a víz-kártételekkel kapcsolatos – hangoztatta tegnap Kaposvárott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott sajtótájékoztatóján Bakondi György. A katasztrófavédelmi szervezet országos főigazgatója a napokban kialakult ár- és belvízi helyzetre utalva kijelentette: az a legnagyobb baj, hogy a bel- és külterületi vízelvezetési rendszerek között koherenciazavar van. Nincsenek megfelelő csapadéktározók, hiányos a csatornázottság, és sok helyen tisztítatlanok a vízelvezetők. (MTI–MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.