Tévéjegyzet a jövőből

Fehér Béla
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki az elmúlt napokban a képernyő előtt ült, láthatta, hogy a legtöbb adón Tévéjegyzet a jövőből a magyar madáremberrel foglalkoztak. Nem csoda, hiszen nem terem minden bokorban madárember. Persze, megint azt történt, hogy a leggazdagabb csatorna tudta elérni, hogy Sőtér Adélt, a magyar madárembert – aki egyébként középkorú férfi –, beszállítsák a stúdióba. Bambuszkalitkába dugták, de hiába, még egy kis csiripelést se tudtak kicsikarni belőle. A műsor alatt a madárember bánatosan gubbasztott, a ráhúzott öltöny miatt képtelen volt tollászkodni, és egyáltalán nem érdekelte, mit mond róla a stúdióba behívott antropológus, ornitológus, pszichológus, és politológus. Hidegen hagyta a családjáról készült film – „hiányzol, papi, gyorsan repülj haza”, könyörgött a kisfia –, és le se tojta a strucctojást, amit azért tettek a kalitkájába, hogy kizökkentsék az apátiából.
Ez bizony zsákutca volt a javából, százezrek kapcsoltak másik csatornára. Szaporodnak a kátyúk a nézettség felé vezető úton! De ennek is vannak előnyei. Hála a televíziózás emelt díjas SMS-sel hájasra hizlalt ülepű, agyhalott istenének, végre befellegzett a dögunalmas beszélgetős műsoroknak, amin a néző önfeledten horkolt, mint csecsemő anyja kebelén. Nagy sikersorozatok fulladtak érdektelenségbe! Dicstelen véget ért Az elmúlás mint életcél, valamint az Anyaverés, igen vagy nem? című vitasorozat. A Szeretkezz magaddal! című ifjúsági műsorba utóbb már senki nem küldött be házi videofelvételt. És ez még semmi! Az idős korosztály fellázadt a Dögszexszafári sorozat ellen, valami ütősebbet követeltek. Bizony, befellegzett a drogzabáló óvodásokkal, és intim pirszingekkel tűzdelt alul férfi, felül nő show-műsoroknak, a szépelgő kulturális ragacsoknak, az idegtépő könyvajánlóknak, ahol zsíros hajú önjelölt zsenik ugrottak a nagybőgőbe, és hát Chaplin mester hiába forog a sírjában, lassan befellegzik a játékfilmeknek is, hiszen a lánykollégiumban garázdálkodó körfűrészes kéjgyilkos, vagy a tévedésből saját magát feldaraboló bronxi muffinárus láttán a szellemileg leszakadt nézők is csalódottan fejelték le a falat. Ott tartottunk már, hogy minél több a vér, annál vidámabb az este, de a jóság és irgalmasság láttán is párnába fúrtuk a fejünket, hogy kedvünkre röhöghessünk. Nem véletlen, hogy az első fél évben a Jancsi és Juliska tévés feldolgozása érte el a legnagyobb sikert, a banya még a bulvárlapok címlapjára is felkerült, mint egykori szépségkirálynő. Persze, folynak utóvédharcok. Az egyik makacs kis csatorna a múlt héten még levetített egy tibeti útifilmet. Csak egy siófoki gyógypedagógus házaspár nézte meg, a gyerekeiken akartak bosszút állni.
A jövő a reality, nem vitás. Már a Csókold meg a százmilliót, aztán a Vigyázat, szadista vagyok is kiugró nézettséget hozott, de múlt héten indult Pokolra szállás új dimenziókat nyitott, macsetével a kezében tapossa a reality műfajának új ösvényeit! Tarkota József szobafestő és mázoló nevét ma már az egész ország ismeri. Igen, ő az, akinek az idén ősszel, egy szonda segítségével apró kamerát juttattak a gyomrába. E műsor hívei hétről hétre többen lesznek, a legutóbbi adásra már csaknem hatmillióan voltak kíváncsiak. Aki látta a szombat esti élő kapcsolást, bizony nem bánta meg, hiszen a kamera helyzete olyan volt, hogy az intenzív perisztaltikus hullámokat követően szépen lehetett látni a nyelőcső alsó végének nyílását, ahonnan nagy mennyiségű megrágott fasírt, és hagymás burgonya hullott a proximális gyomorba, miközben kétfelől munkához láttak a tubuláris mirigyek, hogy kitermeljék a megfelelő mennyiségű gyomornedvet. A műsor népszerűségét jelzi, hogy a gyomorhangokból készült CD minden zenei listán az élen áll, a Tarkota-pólókból eladott mennyiség pedig rekordot döntött, veszik, mint a cukrot. A Pokolra szállás nézettsége minden várakozást meghalad. Mit mondhatnánk még? Csak így tovább! Végre értelmet nyer a televíziózás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.