Tévesek is lehetnek a diplomáciai jelentések

Nem szabad készpénznek venni a washingtoni külügyminisztériumba beáramló „input” anyagok tartalmát, hiszen ezek egyes esetekben homlokegyenest ellenkezők lehetnek Washington hivatalos véleményével – mondta el lapunknak Földi László volt hírszerző azzal kapcsolatban, hogy a washingtoni külügyminisztérium információgyűjtésre utasította a Magyarországon dolgozó amerikai diplomatákat.

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külképviseleti rendszerek arról szólnak, hogy a diplomáciai képviseletek a legmélyebb elemzésekig legyenek képesek információkkal ellátni saját hazájuk külügyminisztériumát. Többek között ezeknek a jelentéseknek az alapján alakítják ki álláspontjaikat a döntéshozók arról, hogy a bilaterális kapcsolatokban milyen politikai lépéseket tegyenek – mondta lapunknak Földi László volt hírszerző. Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója közölte, az adatgyűjtés és a jelentéstevés a külképviseletek munkatársainak a dolga, nem kell ezen megbotránkozni. A jelentésekkel kapcsolatban elmondta, azok természetesen rengeteg szubjektív elemet is tartalmaznak, és az ezekben foglaltak a legkülönbözőbb forrásoktól származhatnak. Földi szerint a források a teljesen megbízhatótól a pletykaszintűig terjedhetnek, a jelentések így gyakran nem fedik le a teljes valóságot, téves információkat is tartalmazhatnak. A diplomaták információgyűjtését kapcsolataik, újságírók segíthetik, ezeken a beszélgetéseken sok minden szóba kerülhet. Miután az összegyűjtött adatok bekerülnek a központi rendszerbe, azokat öszszevetik más információkkal, amelyek alapján elemzések készülnek, a külügyminisztérium pedig ezek alapján alakítja ki álláspontját. Földi hangsúlyozta, hogy a Magyarországgal kapcsolatos hivatalos washingtoni álláspont egészen más lehet, mint amit az amerikai diplomatáktól érkező „input” anyagok sugallnak.
Arra a kérdésünkre, hogy a jelentésekben húzható-e határvonal a diplomáciai úton vagy a titkosszolgálati módszerekkel szerzett információk között, Földi László elmondta, a tartalmi oldalon nem lehet határvonalat húzni. A forrásokat éppen ezért nem szokták megjelölni, hiszen zűrzavart és bonyodalmat okozna, ha kiderülne, ki mit mondott – húzta alá a volt hírszerző. A forrásokat minden esetben fedőnévvel látják el; azoknak a személyeknek is fedőnevet adnak, akik nincsenek beszervezve, annak érdekében, hogy kilétüket megfelelő módon tudják titkolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.