Vízi szobrok és varázsgemmák

A magyar művészet, kultúra kiváló népszerűsítője volt a londoni Royal Academy of Artban a december 12-én bezárt Kincsek Budapestről című tárlat, amelyet csaknem 130 ezren láttak. A látogatók egy része talán Budapestre is elutazik kiállításnézőbe. Őket és a hazai közönséget 2011-ben is várja néhány izgalmas tárlat a nagy múzeumokban.

P. Szabó Ernő
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, a Szépművészeti Múzeum legkiemelkedőbb ötven, az Esterházy-gyűjteményt reprezentáló festménye január végétől újra nemcsak itthon, hanem Párizs szívében is bemutatkozhat. A múzeumban jelenleg is látható a Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895–1905 elnevezésű kiállítás és a Fernando Botero-tárlat. A bővítés és rekonstrukció után a múzeum régi épülete október végén nyit majd ki újra, az első bemutató Nemes Marcellnek állít emléket, akinek többek között El Greco festményeit köszönheti a Szépművészeti. Közben a múzeum május és szeptember között is rendez kiállítást a városligeti tavon, 25 kiemelkedő európai művész részvételével. Az év terv szerint egy világszenzációnak számító tárlattal zárul, amely a varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti át.
A Magyar Nemzeti Galériában Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának budapesti bemutatója április 30-ig látogatható. Lesznek felújítások a várban is, de ezek nem zavarják idősebb Markó Károly életmű-kiállításának a megrendezését. Május 2-től a Zágrábi Képzőművészeti Akadémia nemzetközi utazókiállítása érkezik a Magyar Nemzeti Galériába a magyar uniós elnökség alkalmából.
Az Iparművészeti Múzeum új kiállítása az Esterházy-kincstár egyedülálló textilgyűjteményét mutatja be 2011 első hónapjaiban is. A január 27-én nyíló perzsa művészeti kiállítás a 18. század végétől a 20. század elejéig uralkodó Kádzsár-dinasztia korszakát mutatja be. Az erősen felújításra szoruló épületben az év második felében nyílik majd meg az Art deco és a modernizmus című tárlat, amely a két világháború közötti enteriőrművészetbe vezet be. A 2011-es év a lengyel dizájnra fókuszáló kiállítással zárul, a szeptemberben nyíló tárlatot a lengyel uniós elnökség idejére időzítik. Szeptember 29. és december 31. között Kelet-Európában egyedül a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható André Kertész életműkiállítása, amelyet a párizsi Jeu de Paume szakemberei állítottak öszsze a fotóművész halálának 25. évfordulója alkalmából. Január végén a történelmi Magyarország valaha volt legnagyobb kincsleletét, a majdnem háromezer darabos kassai aranykincset mutatják be a múzeum közönségének. Taiwan Calling – Határtalan sziget címmel december 17-én nyílt meg és március 6-án zár az a tárlat a Ludwig Múzeumban, amely a tajvani képzőművészetet mutatja be 25 művész több mint 200 művén keresztül. A július 29-én nyíló Hiperreál című tárlat érdekessége, hogy bár több városban rendezik meg egymás után, nem utazókiállítás, mert mindenütt igyekeznek sajátos szempontokat érvényesíteni. Két, Magyarországról elszármazott jelentős alkotó műveit is bemutatja a Ludwig Múzeum. Yona Friedman retrospektív tárlatán, október 21-től igyekeznek felvillantani a művész-teoretikus utópisztikus várostervezési elképzeléseit is. November 18-án nyílik meg egy itthon alig ismert New York-i magyar művész, Rita Ackermann (Bakos Rita) kiállítása.

Somogy: Közgyűjteményi bezárások. Kulturális intézményeket is érint a Somogy Megyei Közgyűlés átszervezésekről és létszámcsökkentésekről hozott november végi döntése, így szakemberektől és műszaki technikai dolgozóktól is meg kell válniuk a megyei fenntartású közgyűjteményi és közművelődési intézményeknek. A Somogy Megyei Múzeumi Igazgatóság kénytelen májusig bezárni a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, és lakat kerül az 1849-ben kormánymegbízottként tevékenykedő, 1853-ban kivégzett hős, Noszlopy Gáspár emlékházára. A Kaposvári Megyei-Városi Könyvtár április 15-ig nem látogatható szombatonként, a debreceni Méliusz Juhász Péter Hajdú-Bihar Megyei Könyvtár pedig három hétig lesz zárva januárban. (G. J. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.