Államosítás küszöbén az ír bankok

Államosíthatja Írország hat legnagyobb bankját az ír kormány, a szigetországnak meg kell segítenie legnagyobb pénzintézeteit. A legnagyobb bankoknál óriási a tőkeveszteség.

Szabó Anna
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordnagyságú, 24 milliárd eurós tőkeveszteséget mutatott ki az írországi bankokról készült legfrissebb stresszteszt. Patrick Honohan ír jegybankelnök a teszt eredményének nyilvánosságra hozatala után rögtön bejelentette: a pénzintézeteknél talált lyukat az ír adófizetőknek kell betömniük. A jegybankelnök szerint az állam minden valószínűség szerint többségi tulajdont szerez Írország hat legnagyobb pénzintézetében. Az államosítás Írországban nem új keletű, hiszen a hat legfontosabb bankból négyben az ír állam már korábban tulajdonrészt szerzett. 2009 óta az ír kormánynak több mint 46 milliárd eurót kellett a bankok megsegítésére áldoznia, ám egyre valószínűbb, hogy a számla végösszege 70 milliárd euróra rúg majd. A várható változásokkal kapcsolatban Michael Noonan pénzügyminiszter annyit már elárult, hogy a teljes bankszektort újjászervezik, s a folyamatban a két legerősebben megsegített pénzintézet, a Bank of Ireland és az Allied Irish Banks játssza majd a főszerepet.
A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az ír stresszteszt eredménye nem volt váratlan, s az is borítékolható volt, hogy a pénzintézeteknél talált milliárdos hiányt az adófizetők pénzéből próbálják meg majd eltüntetni. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője reális forgatókönyvnek nevezte a legnagyobb ír bankok államosítását. A szakember ugyanakkor úgy véli, hogy az ír bankok válsága nem rengeti meg az eurót. A bankok államosításának részletei homályban maradnak majd, csakúgy, mint a korábbi állami mentőcsomagok esetében – mutatott rá Boross Imre közgazdász, aki szerint az adófizetők eddig sem kaptak pontos képet arról, hogyan segítették meg a bajba jutott bankokat. Mint mondta, mindez nem véletlen, hiszen óriási összegekről van szó, s nem tudni, hogy az állam által vásárolt tulajdonrészek valóban érnek-e annyi pénzt, mint amennyit áldoztak értük a közösből. A közgazdász szerint most két dolog biztos: emelkedik Írország államadóssága, s ezzel együtt az adósság után fizetendő kamat, valamint hogy az ír adófizetőknek még több pénzt kell majd az államkasszába utalniuk.

Leminősítették Írországot. Egy fokozattal a BBB+ befektetői sávba sorolta vissza Írország hoszszú lejáratú adósságait tegnap a Standard&Poor’s. A hitelminősítő intézet egyúttal levette figyelőlistájáról a szigetországot, és stabil kilátást adott a besorolás mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.