Bíróságon mossák tisztára Kucsmát?

Mindennapos vendége lett a legfőbb ügyészségnek Leonyid Kucsma exállamfő, aki újra és újra ártatlanságát és azt a meggyőződését hangoztatja, miszerint a Gongadze-ügyet olyan titkosszolgálati akciónak tartja, amely Ukrajna lejáratására irányult. Az igazság kiderítése és saját vétlensége bebizonyítása érdekében azonban hajlandó átélni a poklok kínját is, bár a kihallgatások már alaposan megviselték az ő és családtagjai idegeit.

Székely Gergely
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek ellenére hajlandó vállalni az újabb megaláztatást, és kész találkozni Mikola Melnicsenko exőrnaggyal, a bűnvádi eljáráshoz csatolt magnófelvételek készítőjével, akit egyébként árulónak és nem teljesen beszámíthatónak tart. Ígéretével ellentétben azonban már négy alkalommal hiúsította meg a főügyészség által szorgalmazott szembesítést. Melnicsenko szerint Kucsma azért húzza az időt, mert találkozni akar Viktor Janukovics államfővel, akit – az exelnök közvetlen környezetéből származó információ szerint – zsarolással próbál majd rávenni az ellene folyó bűnvádi eljárás befolyásolására.
Hogy „Kucsma nagyon nincs irigylésre méltó helyzetben”, azt egyik minapi sajtónyilatkozatában Janukovics is elismerte, természetesnek tartva a bűnvádi eljárás megindítását, és ezzel együtt rosszindulatú pletykáknak az ügy „politikai színezetére” utaló megjegyzéseket. A politikusok és szakértők többsége szerint a Kucsma elleni vádemelésnek egyetlen célja van: tisztára mosni a volt államfőt. A főügyészség annak rendje és módja szerint lefolytatja a nyomozást, majd ezt követően összeül a bíróság, amely meghozza a végleges és megfellebbezhetetlen felmentő ítéletet. Ügyvédek szerint ugyanis Kucsma nyakába varrni Gongadze meggyilkoltatását, nemcsak nehéz, hanem lehetetlen próbálkozás is.
A kijevi Gyeny című napilap elemzője szerint viszont a Kucsma-üggyel kapcsolatos találgatások, hogy kinek és miért állt érdekében a volt államfő elleni bűnvádi eljárás megindítása, leginkább ahhoz hasonlítható, mintha valaki a jövőt a kávézaccból akarná megjósolni. Tucatnyi különböző verzió forog a köztudatban, amelyek közül bizonyára többnek is van létjogosultsága, ám eddig még vajmi kevesen tettek kísérletet arra, hogy mélyebbre ássanak, s megkíséreljék feltárni, hogy valójában mi is történt az országban az utóbbi másfél évtized alatt, mi vezetett például Georgij Gongadze és a donyecki Igor Alekszandrov újságírók meggyilkolásához, a harkivi városi lap főszerkesztőjének hónapokkal ezelőtti eltűnéséhez és sok más hasonló ügyhöz.
Az ismert ukrán publicista, Vitalij Portnikov például nem tartja kizártnak, hogy a Kucsma fölött tartandó bírósági ítélkezés az ukrán állam fölötti bírósági ítélkezéssé alakul át, hiszen a jelenlegi Ukrajna valójában egyet jelent Kucsmával, illetve az általa létrehozott rendszerrel, amelynek lényegét a klánok és oligarchák korrupcióval átszőtt viszonyai határozzák meg. Hasonló véleményt fogalmazott meg Fedor Jakovlev ukrán biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint Kucsmát a Gongadze-ügyben nem lehet elítélni, hiszen ahhoz nincs elegendő bizonyíték. Ellenben két elnöki mandátumáért külön-külön is megérdemelné az életfogytiglani börtönbüntetést, mivel ő hozta létre a megvásárolható bíróságok, a korrumpált jogvédő szervek rendszerét, és ő árusította ki az országot az oligarcháknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.