Cseh panasz a cigányokra

Somogyi Mátyás
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos európai ország közvéleménye szembesült a felismeréssel az előző két évtizedben, különösképpen az utóbbi években-hónapokban: a romák integrálása és társadalmi egyenjogúsítása az eddigieknél átgondoltabb, nemzetközileg is egybehangolt erőfeszítéseket követel.
Csehországban háromszázezerre becsülik a cigányság lélekszámát, ám a tíz évvel ezelőtti népszámláláskor csupán 12 ezren vallották magukat romának. A romakérdés a politika állandó elemévé vált. A romák többsége a felmérések szerint a nagyfokú cigányellenesség miatt félelemben él, de a romaellenes megnyilvánulások, tüntetések és petíciók ugyancsak részei a cseh mindennapoknak. Radek John belügyminiszter nemrég nyilvánosságra hozta a STEM közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, miszerint a megkérdezettek (2000 személy) 80 százaléka szerint a cigányok képtelenek az együttélésre. A válaszolók 46 százaléka úgy véli, az lenne a legjobb megoldás, ha a romákat kitelepítenék az országból.
A kelet-csehországi Novy Bydzov kisvárosban, ahol tavaly novemberben fiatal nőket bántalmaztak és erőszakoltak meg, két hete majdnem ötven helység polgármestere gyűlt össze, hogy a kormánynak címzett petícióban követelje: a megoldatlan romakérdés kapcsán nagyobb jogköröket kapjanak a szociális támogatások elosztásában. A cél az, hogy „az alkalmazkodásra képtelen személyek” ne élhessenek vissza e támogatásokkal. Nehezményezték azt is, hogy a községeikben élő bejelentetlen „idegenek” után nem kapnak az államtól semmilyen hozzájárulást. Előzőleg Novy Bydzov polgármestere nyilatkozatban bírálta a romákat. Néhány nappal később a városkában szélsőséges szervezetek „Csehország a cseheké!” transzparens alatt tüntettek a romák ellen. A demonstrációt nagy erőkkel kísérte a rendőrség, a szélsőjobb tüntetőket szétválasztotta az ellenük fellépni készülő aktivistáktól.
Az emberi jogok védelme terén Csehországban a legnagyobb gondnak a romakérdést tekinti Monika Simunková, a kormány új kisebbségügyi és emberi jogi biztosa. Szerinte a romákat a hivatalok nem diszkriminálják, ám a roma és a nem roma átlagember létfeltételei közt jelentősek az eltérések. Ennek fő okát a kormánybiztos abban látja, hogy a roma és nem roma közösség értékrendje, mentalitása és történelmi fejlődése közt mélyre hatók az eltérések. A cseh kabinet e különbségek áthidalását hosszú távú feladatnak tekinti, nagy hangsúlyt kíván helyezni a roma családok műveltségi szintjének emelésére és szociális helyzetének javítására. A kormány nem hunyhat szemet afölött, hogy egyes községekben a roma közösséggel kapcsolatosan vannak problémák, amelyek indokoltan kiváltják a helyi lakosság és a helyi politika képviselőinek radikalizálódását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.