Eltűnik a hiány a büdzséből

A tervezettnél magasabb lehet a tavalyi hiány, az idén azonban kétszázalékos többlettel zárhat az államháztartás. A gazdasági tárca nyilvánosságra hozta azt is, hogy a büdzséből megoldják a MÁV és a BKV kimentését, illetve az úgynevezett PPP-beruházások kiváltását.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg tervezett 3,8 százalékhoz képest 2010-ben a GDP 4,2 százaléka lehet az államháztartási hiány mértéke, a túlzott deficit eljárás keretében ugyanis ennyit jelentett Magyarország az unió statisztikai hivatala felé – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi tájékoztatójából. Ezt a deficittervet januárban még teljesíthetőnek vélő Nemzetgazdasági Minisztérium is elismerte a túllépés valószínűségét egy tegnapi összeállításában, amely a strukturális reformprogram végrehajtásáról szólt.
– Jelentős eltérés a 4,2 százalék az eredeti hiánycélhoz képest, de nem a kormányzat tevékenységén múlt az elcsúszás. Az önkormányzati deficit mértéke lett a vártnál jóval magasabb, többek között amiatt, hogy jóval kevesebb bevétel folyt be az iparűzési és gépjárműadóból – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az Orbán-kabinet a múlt évi tapasztalatból levonta a tanulságot, és arra készül, hogy az önkormányzatok hitelfelvételét központi engedélyhez kösse. Suppan szerint ez valóban segíthet megakadályozni a nyakló nélküli költekezést, azonban vigyázni kell arra, hogy a rendszer ne váljék túlzottan merevvé. Jelenleg ugyanis számos helyi hivatalban a kötelező feladatok ellátására sincs fedezet.
A strukturális reformprogramról szóló minisztériumi tájékoztatóból az is kiderült, hogy az idén – a 2,9 százalékos tervezett hiánycéllal szemben – 2 százalékos többlettel zárhat a költségvetés a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően. Újdonság, hogy a MÁV és a BKV kimentésére, illetve a privát- és a közszféra együttműködésével létrejött szerződések (PPP) kiváltására is a nyugdíjpénztári vagyonból számol el forrásokat a kormány (a három tételre összesen a GDP 2 százalékának megfelelő összeget). Ezen intézkedések nélkül 4 százalék lenne az idei többlet. – Pénzkiáramlásról nincs szó, a magán-nyugdíjpénztári vagyonból az ismert elképzelés szerint nem költ el a kormány. Az állam átvállalja ezeket az adósságokat, ami pusztán egy könyvelési technikaként fogható fel, általa átláthatóbbá válik a rendszer és olcsóbb lesz a hitelek visszafizetése – magyarázta érdeklődésünkre Suppan. Ezért a MÁV-ra, a BKV-ra és a PPP kiváltására elkülönített összeg a pénzforgalmi egyenlegben nem szerepel költségként, csak az eredményszemléletű, az unió felé jelentett egyenleget rontja.
A nemzetgazdasági tárca öszszeállításában leszögezte azt is, hogy április 15-én hozza nyilvánosságra az aktuális konvergenciaprogramot. A minisztériumi anyag szerint ez konkrét intézkedéseket tartalmaz a foglalkoztatás növelésével, a gazdasági növekedés erősítésével, az ország versenyképességének javításával, valamint a fiskális egyensúly biztosításával kapcsolatban. A kormány április végéig elkészíti a Nemzeti munkatervet annak érdekében, hogy 2014-ig létrejöhessen 400 ezer új munkahely – áll a dokumentumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.