Gyanús japán sugáradatok

Túlzottan magasnak tartja a mért sugárzási értékeket, ezért azok felülvizsgálatára utasította a balesetet szenvedett japán erőművet működtető vállalatot a japán atombiztonsági ügynökség. A március 11-i földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma meghaladja a 11 500-at.

MN-összeállítás
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán atombiztonsági ügynökség utasította tegnap a március 11-i szökőárban megsérült Fukusima–1 atomerőművet üzemeltető Tepco vállalatot, hogy vizsgálja felül az erőmű környékén a levegőben, a tengervízben és a talajvízben legutóbb mért sugárzási értékeket, mert azok gyanúsan magasak. Legutóbb, csütörtökön a folyamatosan sugárzó anyagokat kibocsátó erőmű környékén a talajvíz radioaktivitását mérték. A Tepco akkor azt közölte, hogy a víz 131-es jódizotóp-koncentrációja tízezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket. Korábbi mérések alapján pedig azt jelezték, hogy a tengervíz radioaktivitása az erőmű környékén több mint négyezerszerese a megengedettnek.
A természeti csapás halálos áldozatainak száma meghaladja a
11 500-at, miközben csaknem
16 500 embert nem találnak a keresőalakulatok – írta tegnap a BBC. Kan Naoto kormányfő tegnap arra kérte honfitársait, fogadják meg a hatóságok tanácsait, és akkor nem veszélyezteti az egészségüket a radioaktivitás. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábban a fukusimai atomerőmű körüli 20 kilométeres kitelepítési zóna további kiterjesztését javasolta. Kan Naoto közölte, az övezet nagyságáról a szakemberek tanácsaitól függően döntenek majd a hatóságok.
A szakemberek között világszerte dúl a vita arról, vajon roszszabbra kell-e számítani Fukusimában, mint az 1986-os csernobili katasztrófa után. Thomas Dersee, a hannoveri Sugárvédelmi Társaság szakértője úgy vélte, igen, mert Japánban több létesítmény van kritikus állapotban, mint az ukrajnai baleset idején, amikor csak egy reaktor károsodott. Fukusimában legalább 120-szor több radioaktív anyaggal dolgoztak, mint Csernobilban – mutatott rá a szakértő. Gerhard Wotawa, a bécsi meteorológiai intézet munkatársa szerint felesleges megkongatni a vészharangot. Fukusimában nem volt nagy robbanás, mint Csernobilban, és nem repült egy egész reaktor a levegőbe – hangsúlyozta. Ugyanakkor elismerte, a radioaktív anyagok kibocsátása egyes napokon megközelítette a csernobili értékeket.

Zöldfejlesztések. A japán atomerőmű-baleset energiapolitikai mérföldkő, rövid távon a földgáz reneszánsza következhet be – mondta Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a nukleáris baleset energiapolitikai következményeiről tartott budapesti konferencián. Rámutatott, Fukusima előtt mindenki úgy gondolta, Európában reneszánszát éli majd a nukleáris energia, amely a fosszilis energiahordozók felhasználásától a zöldgazdaság, a megújuló energiához vezető hídtechnológia lehet. Ez azonban a baleset következtében megváltozott, Fukusima aláhúzta Magyarországon a zöldgazdaság fejlesztésének fontosságát és szükségszerűségét – állapította meg Olajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.