Ki lesz a liberálisok királygyilkosa?

Stefan Lázár
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelölteti magát a májusi tisztújító pártkongresszuson Guido Westerwelle, a szabad demokraták eddigi elnöke, aki így vezéráldozata lesz pártja mélyrepülésének. A politikus tegnap jelentette be döntését, megjegyezve, hogy külügyminiszteri pozícióját megtartja. Egyik országban sem okozott olyan belpolitikai viszályt a japán nukleáris válság, mint Németországban, ahol az atomenergiáról szóló, évtizedes vita egyik legfőbb résztvevője, a Szabad Demokrata Párt (FDP) a tönk szélére került. A nukleáris energiáról folyó viszály a Szászország-Anhaltban, Baden-Württembergben és Rajna-vidék– Pfalzban lezajlott választások során csúcsosodott ki, az eredmény pedig az FDP számára több mint siralmas: a szavazási évad első három állomásán a liberálisok kibuktak két parlamentből, Stuttgartban pedig szerény, 5,6 százalékos eredménnyel bukásra kényszerítették a kereszténydemokratákkal kötött koalíciót. A felelőskeresés azonnal megkezdődött, és jelenleg két fő vélemény hallatszik. Egyrészt a Berlinben kormányra került FDP-ről tartják azt, hogy letért a kijelölt útról, másrészt a pártelnököt tartják alkalmatlannak arra, hogy kivezesse a liberálisokat a krízishelyzetből.
Az FDP úttévesztéseként értékelik azt, hogy a CDU-val közösen döntöttek úgy, az atomerőművek üzemeltetését meghosszabbítják, majd a Japánban történt események után hét reaktor azonnali leállítását határozták el. A bizalmat már korábban megtörte a beígért adócsökkentés elmaradása és a párt gazdasági szakértelmével szemben felmerült kétely.
A váltást a regionális központok új, fiatal elnökkel képzelik el. E posztra az FDP három politikusa pályázhat eséllyel: Philipp Rössler szövetségi egészségügy-miniszter, a főtitkár Christian Lindner (32) és az észak-rajna-vesztfáliai pártelnök Daniel Behr (35). Mindeddig egyikőjük sem vállalta a „királygyilkos” szerepét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.