Külügyminiszteri szökés Líbiából

Miközben a líbiai felkelők a nyugati légicsapások dacára láthatóan nem bírnak a tripoli rezsim sokkal jobban szervezett fegyveres erőivel, kellemetlen veszteség érte tegnap Moammer el-Kadhafit: hűségesnek hitt külügyminisztere Londonba dezertált.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön utas német politika. A második világháború óta most fordul elő első ízben, hogy Németország egy katonai konfliktus kérdésében nem egy úton jár Franciaországgal vagy atlantista szövetségeseivel – mondta tegnap Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója az intézet Líbiával kapcsolatban rendezett konferenciáján. Míg Párizs volt a fő kezdeményezője a líbiai beavatkozásnak, Németország a háttérbe húzódott, hiszen a berlini politikusoknak aggályaik merültek fel az intervencióval kapcsolatban. Mind a német kancellár, mind a külügyminiszter úgy vélekedik, hogy a légierő bevetése nem elegendő a konfliktus lezárásához, szárazföldi egységek kivezénylésére is szükség van. Berlin továbbá aggályosnak tartja, hogy nem tudni, kik a felkelők – akiknek segítséget nyújt a nemzetközi koalíció –, és hogy szabadságharcról, polgárháborúról vagy törzsi konfliktusról van-e szó Líbiában, ahol a nyugati és a keleti országrészek között régóta ellentétek állnak fenn. A francia magatartásnak bel- és geopolitikai okai is vannak – véli Kiss J. László. Miközben Nicolas Sarkozy otthon helyreállította a nemzeti egységet, külföldön a Párizs által szorgalmazott Mediterrán Unióra kíván nagyobb hangsúlyt fektetni, a Földközi-tenger térségét felértékelni abban az időszakban, amikor az európai vezetők egyre inkább az Európai Unió keleti szomszédságában fekvő országok felé fordítják a tekintetüket. Nagy Zoltán, a Külügyminisztérium biztonságpolitikai főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta, mielőtt a NATO átvállalta volna a katonai műveletek feletti irányítást Líbiában, a szövetség tagállamai létfontosságúnak tartották, hogy regionális támogatottságot élvezzen a NATO szerepvállalása, az Arab Liga elriasztása ugyanis kockázatos volna. Lattmann Tamás nemzetközi jogi szakértő szerint amennyiben túl magasra emelkedne a civil áldozatok száma, elvesztik az Arab Liga támogatottságát. (K. Z.)


Ezer ember halt meg a líbiai öszszecsapásokban a Moammer el-Kadhafi elleni megmozdulások kezdete óta – ezt közölte emberi jogi jelentésében a brit kormány, hozzátéve, hogy hivatalos adat ugyan nincs, de erre utal több jelentés is. Miközben a jelentés a Kadhafi-rezsim kínzásairól, bírósági ítélet nélküli kivégzésekről, jogtalan letartóztatásokról és fogva tartásokról ír, hogy a „Kadhafihoz hű erők válogatás nélküli aknatűzzel és légicsapásokkal támadták azokat a városokat, ahol kormányellenes megmozdulások voltak”, immár a nyugati koalíciónak is szembe kell néznie komoly állításokkal, amelyek civil áldozatokat írnak a számlájára. Giovanni Innocenzo Martinelli, Tripoli apostoli vikáriusa tegnap azt közölte, hogy legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban. A NATO-hadműveletek irányításával megbízott, azt helyi idő szerint tegnap kora reggel ténylegesen átvevő Charles Bouchard kanadai tábornok közölte: kivizsgálják az ilyen állításokat.
A szövetség főtitkára, Anders Fogh Rasmussen tegnap Stockholmban (ahol a műveletekhez történő svéd hozzájárulást köszönte meg) leszögezte: a NATO nem támogatja azokat az amerikai és brit felvetéseket, miszerint fel kellene fegyverezni a Moammer el-Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadókat. A nyugati lapok a napokban erősen latolgatták, hogy milyen fegyverszállításokkal és titkosszolgálati jelenléttel lehetne a felkelők malmára hajtani a vizet a polgárháborúban.
A Kadhafihoz hű erők és a felkelők harcában tegnap nem következett be jelentős elmozdulás, az ellenzék szervezetlen erői a nyugati csapások dacára sem tudtak újabb területeket elhódítani a rezsimtől. A diktátort azonban jelentős veszteség érte. Musza Kusza külügyminiszter, az ezredes korábbi szilárd támasza a jelek szerint dezertálási céllal Londonba utazott, s bár ott a líbiai kormány összeomlásának jeleként tüntették fel az eseményt, siettek leszögezni, hogy a szökött politikus nem kaphat mentességet valószínűsíthető korábbi tettei miatt. Nem Musza volt az egyedüli tegnap, aki hátat fordított. Líbia ENSZ-nagykövete, Ali Abdel-Szalam el-Treki, akit a felkelés elején neveztek ki, szintén bejelentette lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.