Liberalizált fegyvertartás?

Az elmúlt napok kormányzati megszólalásai alapján az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséből nem következne a fegyvertartási szabályok liberalizációja. A lazább szabályozásért lobbizók tervezete már a Belügyminisztériumnál van.

Munkatársainktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénynek azokat kell védenie, akik jogkövető polgárok. Igazságot, és nem csak jogot kell szolgáltatni – mondta Lázár János az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséről. A Fidesz frakcióvezetője veszélyesnek tartaná a fegyvertartási szabályok liberalizációját, de szerinte az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a magyar szabályok Európában a legszigorúbbak közé tartoznak. A lazább szabályozásért lobbizók komplett jogszabályterve már a Belügyminisztériumnál van – írta tegnap az Index. A javaslat szerint – amely összességében jóval nagyobb kör számára tenné lehetővé a fegyvervtartást – kétféle módon lehetne önvédelmi fegyvert tartani: viselési engedéllyel vagy viselési engedély nélkül.

*

Az utóbbi eset lényegében egy új kategória, az otthonvédelmi fegyver bevezetését jelentené, amelyet nem lehetne a lakáson kívül használni.
Az egykori Fegyverügyi Civil Bizottság tagjainak terve szerint a viselési engedélyt úgynevezett konfliktuskezelési vizsgával lehetne megszerezni. A vizsgán jogi és pszichológiai ismeretekből, szituációs helyzetgyakorlatból, szituációs lövészetből kellene számot adni egy háromtagú – pszichológusból, sportlövőbíróból vagy -edzőből és egy rendőrfőtisztből – álló bizottság előtt. Annyiban viszont szigorítanák a hatályos szabályozást, hogy az önvédelmi lőfegyver tartásának jelenlegi 18 éves korhatárát 21 évre emelnék, de az életveszély bizonyításának követelményét eltörölnék. Jelenleg csak az juthat önvédelmi lőfegyverhez Magyarországon, aki bizonyítja, hogy élete, testi épsége – tűzfegyverrel elhárítható veszélyhelyzet fennállása miatt – fokozott védelmet igényel. Nyikos Attila ügyvéd, a bizottság titkára az Indexnek azt mondta, tudomása szerint a Belügyminisztérium „nagyon komolyan veszi” a 2010 nyarán általuk készített anyagot.
Az ön- és a tulajdonvédelemhez való jog alkotmányos rangra emelését Orbán Viktor a köztelevíziónak adott hétfő esti interjúban egyébként áttörésnek nevezte. – Sok szempontból lehet irigyelni Amerikát, a fegyvertartás ügyében azért én mértéktartóbb lennék – mondta a miniszterelnök. Szerinte ezt a kérdést a büntető törvénykönyvben kell végigvezetni, ami reményei szerint 2012. január 1-jére rendeződik.
Az új alkotmány világossá teszi, hogy az állami erőszak-monopólium privatizálására nincs törvényes lehetőség, az ugyanis szent és sérthetetlen, semmilyen gittegylet nem veszélyeztetheti – mondta tegnap Lázár János. A Fidesz–KDNP alaptörvény-javaslatához benyújtott módosító indítványokról szólva kifejtette: a tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés szerepeltetése az alkotmányban a „három csapás” törvénybe iktatásának folyamatába illeszkedik. A Fidesz frakcióvezetője reméli, hogy a súlyos, halált okozó, erőszakos bűncselekmények esetében gyakoribb lesz az életfogytig tartó szabadságvesztés alkalmazása.

Nem lesz vármegye? A polgármesteri és a parlamenti képviselői pozíció összeférhetetlenségéhez hasonlóan – a képviselők jogállásával kapcsolatos idei módosítások között várhatóan szerepelni fog az a rendelkezés, hogy ne lehessen egy házaspár mindét tagja országgyűlési képviselő – közölte Lázár János tegnap. A politikus tudatta, készek a mentelmi jog újragondolására, megszüntetésével azonban nem értenek egyet. Felesleges támadási lehetőségnek tartja a vármegye elnevezés használatát az új alaptörvényben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Lázár erről a köztelevízió tegnap reggeli műsorában beszélt: szerinte egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik az emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. Eközben a kormánypártok alaptörvény-javaslatához benyújtott csaknem száz módosító javaslat tárgyalásába kezdett tegnap az Országgyűlés – az MSZP és az LMP részvétele nélkül. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.