Mégsem drágult a kenyér

Úgy tűnik, nem volt valós alapja, inkább piaci nyomásgyakorlást szolgált a pékszövetség elnökének minapi bejelentése a kenyér árának újabb drágulásával kapcsolatban. Az általunk megkérdezett kereskedők tegnap nyomát sem tapasztalták áremelési szándéknak, amit nem is tartanának megalapozottnak.

Hajdú Péter
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tervezünk drágítást mostanában, hiszen januárban már 5-7 százalékkal emeltük termékeink árát, méghozzá három év után először – jelentette ki lapunknak Ludwig Klára, a Jókenyér pékség ügyvezetője. – Kizárólag a hosszú távú változásokat érvényesítjük termékeink árában, mert csak így lehetünk hitelesek a vásárlók szemében. A januári áremelést meglepően higgadtan fogadta az a három áruházlánc, amelynek beszállítunk – tette hozzá a szakember.
Varga László, a pékszövetség elnöke a héten azt közölte, hogy április elsejétől, vagyis tegnaptól átlagosan nyolc forinttal nő a kenyér kilónkénti ára, elsősorban a liszt elmúlt egy évben tapasztalt két és félszeres drágulásának köszönhetően. Az elnök úgy vélte, egy kilogramm fehér kenyér ára a vásárlás helyétől függően 280– 330 forint körül alakulhat ebben a hónapban. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor rossz üzenetnek tartja, ha a termelők előrevetítik az árak emelkedését. A drágulással kapcsolatos bejelentésekkel a pékek nyomást akarnak gyakorolni a piacra, ám feleslegesen teszik ezt, mert az árak a kereskedők és vásárlók közötti „egyezségek” alapján alakulnak ki, vagyis a piac diktál. A verseny egyébként is nagy, ami az áremelkedés ellen hat.
Ezt erősítette meg Fehér István, a Spar sajtófőnöke is, akinek tájékoztatása szerint az áruházlánc nem készül áremelésre, miután korábban valamelyest náluk is drágult a kenyér. – Partnereink egyelőre nem jelezték áraik emelését, s erre a közeljövőben nem is számítunk, hiszen az elmúlt néhány hónapban 20-30 százalékos volt a drágulás – hangsúlyozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. A piac a további áremelkedést nem bírja el, mert egy év alatt majd duplájára emelkedett az alapvető élelmiszerek ára, s ezzel a pékek jó része is tisztában van. A CBA egyébként is rendelkezik saját péküzemekkel, s az itt gyártott termékekkel igyekszik kordában tartani az áremelkedést.
Az áruházláncok által kínált saját gyártású termékekről ugyanakkor tudni kell azt is, hogy azoknak az árát folyamatosan ellenőrzi a Mezőgazdaság Szakigazgatási Hivatal (MGSZH). Február tizenegyedike óta ugyanis tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha egy kereskedő saját gyártású termékét önköltségnél olcsóbban, vagy a beszállító áruját a számlázott ár alatt értékesíti. Eljárás bejelentés alapján vagy hivatalból indulhat. Az MGSZH tájékoztatása szerint jelenleg is folynak vizsgálatok több áruházláncnál, s a jövőben is folyamatosan várhatók ezek. Törvénysértés esetén első alkalommal százezer és ötszázmillió forint közötti büntetés róható ki, ismétlődés esetén ötszázezer és kétmilliárd közötti bírság is kivethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.