Nem bízik embereiben Kadhafi

Londonban tárgyalt a napokban Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fiának tanácsadója a The Guardian brit lap tegnapi jelentése szerint. Szaif al-Iszlám el-Kadhafi egyik magas rangú tanácsadója – Mohamed Iszmail – küldetése a kapcsolatfelvétel Líbia és a Nyugat között. A brit külügyminisztérium sem megerősíteni, sem megcáfolni nem volt hajlandó a lapértesülést.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer el-Kadhafi megtiltotta a kormánytagoknak és a magas rangú tisztségviselőknek, hogy elhagyják az észak-afrikai országot – írta tegnap az as-Sark al-Auszat című arab napilap. Az újság értesülései szerint nem Músza Kusza, a Nagy-Britanniába menekült líbiai külügyminiszter az egyetlen, aki a süllyedő hajó elhagyása mellett döntött. Állítólag al-Bagdadi al-Mahmúdi kormányfő – aki egyben a parlament elnöke – szintén a távozást fontolgatja. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint többen menekültek Tunéziába Kadhafi szűkebb köréből. A beszámoló egy magas rangú diplomatáról, Sokri Gánemről, a nemzeti olajvállalat vezetőjéről, valamint Buzeid Dordáról, a titkosszolgálat első emberéről ejtett szót.
A líbiai felkelők tegnap közölték, hogy készek tűzszünetet kötni a kormányerőkkel, ha a Kadhafihoz hű alakulatok kivonják erőiket a nyugat-líbiai városokból, és szavatolják a vélemény- és szólásszabadságot. Az amerikai védelmi és a külügyminiszter ellenzi a líbiai felkelők felfegyverzését, ezért a feladat Franciaországra maradhat – írta a The New York Times. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön annak a véleményének adott hangot, hogy a légicsapásokat engedélyező ENSZ BT-határozat nem ad felhatalmazást a Kadhafi ellen harcoló erők fegyverrel való felszerelésére. Barack Obama amerikai elnök a héten bejelentette, nem zárja ki, hogy Kadhafi mielőbbi lemondatása érdekében fegyvereket juttassanak a rendszer ellen küzdő lázadóknak. Franciaország az egyetlen hatalom, amely bejelentette, hogy fegyvereket kíván szállítani a Kadhafi ellen harcoló erőknek.

Európai lemaradás. Vélhetőleg a Líbiában zajló katonai beavatkozás, illetve a térségben tapasztalható folyamatok sem fogják megfordítani az európai országok védelmi költségeiben évek óta érvényesülő negatív tendenciát – nyilatkozta lapunknak Christoph Meyer, a londoni King’s College professzora, aki tegnap a témában tartott előadást a budapesti Közép-európai Egyetemen. Nagy Britanniában, ahol nemrégiben súlyos vágások érték különösképpen a légierőt, nagy viták zajlanak erről, de még ott sem várható pozitív fordulat. Európa egészét tekintve pedig az eurozóna válsága és a költségvetési megszorítások teszik ezt valószínűtlenné. A professzor a jelenleg zajló intervenció kapcsán rámutatott: az európaiaknak a koszovói háború óta nem sikerült katonai képességei elmaradásait behozni az amerikaiakkal szemben, így a mostani műveletekben is rájuk szorulnak, ami a vezetésirányítást, a felderítést, a célazonosítást illeti. A stratégiai légi szállítás terén is megmaradtak a hiányosságok, amelyet az Airbus A400M szállítógép sagája is alátámaszt – mondta. (Z. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.