Pécs visszavette közlekedési cégét

A város többségi tulajdonában lévő Pécsi Közlekedési Zrt. csütörtöki közgyűlésén született megállapodás szerint a pécsi önkormányzat kétharmados tulajdonába került a vállalat. A város 380 ezer forintot fizetett az 560 millió forint névértékű részvényekért.

Bóka Máté Ciprián
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízmű után a helyi közlekedési cég feletti ellenőrzést is viszszavette Pécs városa. Még a szocialista városvezetés idején adták el a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) 49 százalékos részét a Mecsekbusz Kft.-nek, amely az akkori megállapodás szerint a menedzsmentjogokat is megszerezte. Akkor a cég a buszpark megújítására tett vállalást, amit azonban nem teljesített. A magánbefektetővel azt követően mérgesedett el a viszony, hogy 2009 első felében kiderült, a PK Zrt. a városi önkormányzat tudta nélkül, január elsejei dátummal eladta a vállalat buszparkját a PK Busrent Kft.-nek, s azt vissza is bérelte a vállalkozástól. Pécs polgármestere az ügyben büntetőfeljelentést tett, s a PK Zrt. vezérigazgatóját az idén hűtlen kezeléssel vádolták meg. Az ügyletet februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Baranya Megyei Adóigazgatósága semmisnek mondta ki, s az eladás miatt 775 millió forintos adótartozást állapított meg.
A pécsi városházán Páva Zsolt (Fidesz) polgármester elmondta, a PK Zrt. közgyűlésén kétharmados tulajdont szerzett a városi vagyonkezelő, a Pécs Holding Zrt., egyben új vezérigazgatót neveztek ki a cég élére Bata László személyében.
*
Ő korábban forgalmi és kereskedelmi igazgatóként dolgozott a közlekedési vállalatnál. Páva Zsolt (képünkön) hozzátette: szakemberek, sofőrök is folyamatosan jelezték, hogy a járművek karbantartása nem kielégítő, folyamatosak voltak a késések, s koszosak voltak a járművek. A NAV-határozat is fokozta a helyzetet, az utolsó csepp a pohárban pedig az volt, hogy kiderült: 100 millió forinttal tartozik a vállalat a Pannon Volán Zrt.-nek.
A várost képviselő Szabó Iván ügyvéd közölte, 2010 októberében mondta fel a Mecsekbusz Kft. a várossal kötött szindikátusi megállapodást, így jogilag mód volt arra, hogy visszavásárolják a részvények egy részét. Álláspontjuk szerint a felek egymással szembeni követelései alapján Pécsnek 380 ezer forintot kellett fizetnie a Mecsekbusz Kft.-nek az 560 millió forintos névértékű részvényekért. Hozzátette: a Baranya Megyei Bírósághoz beadták keresetüket, hogy semmisnek nyilvánítsák a buszok eladására vonatkozó szerződést annak érdekében, hogy ismét visszakerüljenek a cég birtokába a járművek a PK Busrent Kft.-től.
A városvezetés szerint a lépésnek köszönhetően kiszámítható, kényelmes, tiszta és műszakilag megfelelően karbantartott buszok szállíthatják az utasokat, s lehetőség nyílt arra, hogy hazánk legmodernebb közösségi közlekedését alakítsák ki Pécsett. A dolgozókat tegnap a polgármester tájékoztatta, ezt megelőzően biztonsági őrök vigyázták az átadás-átvételt a cég székházánál, amely incidens nélkül zajlott le. A Mecsekbusz viszont közölte, jogszerűtlennek tartja az önkormányzat eljárását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.