Szabályozott közjegyzői díjszabás

Akár 10-15 ezer forintra is csökkenhet a jövőben a banki hitelszerződések módosításának közjegyzői díja, ha a kormány elfogadja a közjegyzői kamara indítványát. A javaslat a szerződésminták egységesítésével érné el a költségek csökkentését.

Jakubász Tamás
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túllőtt a célon az EU? Az Európai Bizottság tegnap hozta nyilvánosságra a jelzálog-hitelezés szabályait szigorító irányelv tervezetét. Ennek kritikusai amiatt aggódnak, hogy az EU a túlzott biztonsági szabályokkal végül csak akadályozni fogja a hitelezést. A bankok szerint elsősorban az első lakás megvásárlását nehezíti meg az irányelvtervezet. A szabályok még nagyobb óvatosságra inthetik a hitelezőket, mivel a felelősség terhét teljesen rájuk hárítják.


Jogszabály-módosítás zárhatja le azt a lassan évek óta tartó szakmai és társadalmi vitát, amely a bajba jutott adósok bankhitelének módosításánál felszámítandó közjegyzői díjakról szól. A helyzetet tisztázó indítványt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) fogalmazta meg és juttatja el a napokban a nemzetgazdasági tárcához. Az elképzelés szerint – amely a kormány adósmentő csomagjához kapcsolódhatna – a jövőben 10-15 ezer forint körüli fix összegért írhatnák át a hitelszerződéseket a hivatalos személyek. Ennek az lenne a legfontosabb feltétele, hogy a jogalkotók törvényben határozzák meg a kitöltendő nyomtatványok tartalmát, s esetleg megváltoztassák a banki megállapodások tárolásának, raktározásának jelenlegi szabályait.
A javaslat részleteiről a MOKK elnöke tájékoztatta lapunkat.
*
Tóth Ádám a jelenlegi viszonyok ismertetésével kezdte, s leszögezte: tévesek azok a közlések, amelyek szerint a hivatalos személyek akár 100-150 ezer forintot is elkérnek egy-egy banki hitelszerződés módosításáért. – A közjegyzők általában húszezer forintért látják el a megállapodások átalakításának feladatát, ennél magasabb árat nem szabnak meg – mondta. Ezután kitért arra, hogy jelenleg a bankok más-más formában kérik a hitelszerződések módosítását. Némely pénzintézet megelégszik egy egyoldalas dokumentum kiállításával, míg mások azt kérik: illesszék az eredeti megállapodás szövegébe az új, módosult részeket. – Utóbbi esetekben 20-30 oldalas iratokat kell előállítani, átvizsgálni, ami több munkát ad a közjegyzőknek. Ilyenkor a közjegyzői díj is magasabb – magyarázta az elnök.
A kamara javaslata egységesítené, egyszerűsítené a hitelszerződések módosításakor kiállítandó dokumentumot, így csökkentené a díjat. A közjegyzők azt kezdeményezték: a döntéshozók jogszabályban határozzák meg azt a nyomtatványmintát – hasonlóan a társasági szerződéseknél már megismert módszerhez –, amit a kölcsön-megállapodások átalakításához kell kitölteni, majd közjegyzői okiratba foglalni. Emellett írják elő, hogy ezt a mintát az adósmentő csomag keretén belül minden bank köteles legyen elfogadni. A közjegyzők voltaképpen azt szeretnék, hogy a jövőben csupán egy rövidebb, arra rendszeresített formanyomtatványt kelljen kitölteniük a hitelszerződések módosításakor. – Ha minden kölcsön megváltoztatásánál ugyanazt a munkát végzik a közjegyzők, a díjazás is egységesíthető – vélekedett Tóth Ádám. Szerinte a módosítás díja az egységes dokumentum bevezetése után 10-15 ezer forint lenne.
A kamarai vezető megemlítette az iratok raktározásának kérdését is. Mint elmondta, jelenleg rendkívül hosszú ideig kell tárolni a hitelszerződések papíralapú másolatait, s ennek díját végső soron az ügyfelek fizetik meg. Tóth Ádám szerint meg kellene határozni a dokumentumok tárolásának ésszerű határidejét, egyben lehetővé kellene tenni, hogy a pénzintézetek csak elektronikus példányokat kapjanak. Mindez szintén csökkentené a polgárok kiadásait.
Az elképzelésekről kikértük a bankszövetség véleményét is. Auer Katalin vezető jogtanácsos a közjegyzői indítvány tartalmának ismerete nélkül úgy fogalmazott: a költségek mérsékléséről szóló elképzelések mindenképpen támogathatók, érdemi állásfoglalást azonban csak a javaslat részleteinek megismerése után lehet tenni. Az egységesített űrlappal kapcsolatban közölte, hogy a hazai bankok a szerződések módosításáról szóló iratok elkészítésénél valóban eltérő kívánalmakat támasztanak, az új nyomtatvány kialakításakor a legapróbb részlet is fontos lehet. Hozzátette, a szerződésmódosítás esetei sokfélék: korántsem biztos, hogy mindent le lehet fedni egy formanyomtatvánnyal úgy, hogy eközben minden jogszabályi előírásnak, tájékoztatási kötelezettségnek is eleget tegyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.