Támadás határok nélkül

Bár az MSZP itthon nem vesz részt az alkotmányozásban, az uniós színtéren – csakúgy, mint a médiatörvény esetében – mindent megtesz a magyar kormány törekvéseinek lejáratásáért. A hazánkba érkezett külföldi politikusok is segítik a balliberálisokat. Négy napig ugyanis Budapesten tanácskozik az Európai Zöld Párt, az Európai Parlament zöldfrakciója pedig tegnap nyilvános vitát rendezett a magyarországi demokrácia helyzetéről.

Bodacz Balázs
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány: Orbán vesztésre áll. Orbán már most vesztésre áll – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a 168 Órának adott interjújában, azzal indokolva állítását, hogy mára kiderült, a miniszterelnök nem képviseli a polgári modernizációt és a leszakadók érdekeit sem. Az MSZP-s politikus pár napja még azt mondta, jelenleg nincs olyan személy a baloldalon, aki sikerrel indulna Orbánnal szemben. A volt kormányfő beszélt arról is, hogy az MSZP jelenlegi egysége inkább „a tétovaság és a status quo őrzésének az egysége”. Úgy vélte, most van itt az ideje, hogy ütköztessék nézeteiket, a jövő évi kongresszuson pedig majd eldől, merre indulnak. Gyurcsány beszédet mond a Magyar Demokratikus Charta április 16-i tüntetésén, amely a készülő alkotmány elleni tiltakozásról szól. Tegnap Vágó István televíziós személyiség és Bauer Tamás volt SZDSZ-es képviselő úgy nyilatkozott: a kormány lebontja a szabadságot, annak garanciáit adó intézményrendszert, ezért hívják össze a „demokrácia híveit”. (T. L.)


Ahogyan az várható volt, az európai színtéren is témává válik a magyar alkotmányozás. E lehetőséget Gyurcsány Ferenc bukott MSZP-s miniszterelnök hónapokkal ezelőtt felvillantotta, amikor blogjában arról írt, az Orbán-kormány elképesztő mértékű uniós ellenállásra számíthat, ha hozzá mer kezdeni az alaptörvény megalkotásához. Ám csak úgy „magától” nem háborodik fel a közösség, ha a magyar alkotmányozás kerül szóba. Ezért a Brüsszelben és Strasbourgban munkálkodó magyarországi szocialisták ismét besegítettek. Első lépésben egy – csúsztatásokkal, valótlanságokkal teli – „tájékoztató” füzetet készítettek, az újabb rágalomhadjáratot a néppárti fideszesek közleményben utasították vissza.
A hadjárat következő lépése: külföldi politikusok segítik a balliberálisokat, immár hazai terepen. Az Európai Parlament (EP) zöldfrakciója ugyanis tegnap a magyar demokrácia helyzetéről tanácskozott Budapesten. A keretet az Európai Zöldek négynapos konferenciája adta, amelynek elsődleges témáját az ökopolitika jövője adta. A tegnapi vitára hatszáz résztvevőt hívtak, többségük európai zöldpolitikus, szakértő volt. Eljött a magyar médiatörvény elleni európai támadások egyik vezéralakja, a korábban pedofilgyanúba keveredett Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-képviselőcsoportjának társelnöke is. Előadásában leszögezte: az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia arany háromszöget alkot; ha közülük bármelyik sérül, akkor ott sérül a szabadság. A nyitó előadást Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt sajtószabadság-képviselője tartotta. Az egykori SZDSZ-alapító élesen kritizálta az Orbán-kormányt, a média- és a készülő alaptörvény kapcsán. Haraszti szerint az alkotmány nem garantálja a szabadságot, vagy csak annyira, mint amennyire kommunista elődje tette. Azt állította, a Fidesz helyezte hatályon kívül azt a rendelkezést, amely – a kétharmados MSZP–SZDSZ-kormánytöbbség jóvoltából – négyötödhöz kötötte volna az alkotmányozást. Csakhogy e szabály az MSZP-nek és az SZDSZ-nek köszönhetően 1998-ban szűnt meg, mint ahogy az alkotmányról döntő népszavazás lehetősége is. A jelenlegi kormánytöbbség törekvéseit „neobolsevik puccsnak” minősítette a „liberális alkotmány” ellen. Hozzátette, Magyarország most először veszíti el a szabadságát demokratikus eszközökkel.
A szintén felszólaló Elek István közíró zavaros előadásában az elmúlt húsz év liberális demokráciájának kudarcaival magyarázta az emberek kiábrándultságát, majd amellett érvelt, hogy a jelenlegi helyzetből csak a liberális demokrácia jelenthet kiutat. Szerinte ma a társadalom többsége ellenzéki, akik ellen nem lehet alkotmányozni.
Cohn-Bendit egyébként arra ragadtatta magát, hogy – noha nemzeti belügyről van szó – élesen kritizálja a készülő alaptörvényt. Kifogásolta a határon túli magyarok választójoghoz juttatását, de az európai normákkal és a demokráciával összeegyeztethetetlennek tartotta azt is, hogy a bevezető a Himnusz első sorával kezdődik. Mint mondta, nem világos, hogy melyik Istenről van szó, s az sem, csak az tekinthető-e magyarnak, aki hisz Istenben. ( A mondat a már ma is alkotmányban rögzített egyik nemzeti jelképünkből vett idézet, az Istenre való utalás pedig része a lengyel, sőt a német alaptörvénynek is.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.