Tisztelt Szerkesztőség!

Olvasóinktól
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moczok Péter (Debrecen): A március 26-i lapszám vezércikkében Körmendy Zsuzsanna pontosan vázolta a cigánygyilkosságokkal kapcsolatos legfontosabb összefüggéseket. Engedjék meg azonban, hogy a nemzetbiztonsági szállal kapcsolatban felhívjam a figyelmet még egy részletre, amely talán terjedelmi okokból nem került be a publicisztikába. Mint tudjuk, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségének referense, miután tudomást szerzett arról, hogy az általa megfigyelt célszemély „radikalizálódik”, és fegyvereket akar beszerezni, felterjesztést írt a központhoz, amelyben javasolta a megfigyelés folytatását (kiterjesztését?), amit azonban elutasítottak. Ha az NBH valóban el akarta volna fogni a gyilkosokat, az akták (többszöri) áttekintése után igen hamar a látókörébe kerülhetett volna az egyik elkövető, hiszen ne feledjük, az NBH-nál állítólag komoly apparátus foglalkozott a bűncselekmény-sorozattal. Az is bizonyosnak tűnik számomra, hogy a szóban forgó referensnek legkésőbb a második-harmadik támadásnál eszébe juthatott, hogy az elkövető és az általa megfigyelt személy talán egy és ugyanaz, s észrevételét alighanem a felettesének is jelezte, vagyis ki van zárva, hogy az NBH hosszú időn át a sötétben tapogatózott. Kérdésem persze költői, de vajon egy szabályozott iktatási renddel dolgozó, professzionális szervezetnél elképzelhető-e efféle szarvashibák láncolata?

Kiss István (e-mail): Kétségbe vonta a Magyar Nemzet március 28-i vezércikke Wittner Mária szavainak keresztény voltát. A Horn Gyuláról mondottak alapján: „három éve kezelik a Honvédkórházban, és ott vergődik, mert képtelen meghalni…” Magam sem hiszek abban a bosszúálló Istenben, aki már itt, a földön bünteti a bűnösöket. A felháborodnivalót persze a vezércikk írójával egyetértve én is az MSZP frakcióvezetőjének válaszában látom. Leginkább a sumákolást, a dolgok elkenését, elferdítését vagyok képtelen megszokni, pedig több mint fél évszázadom volt rá. Mesterházy Attila többek között azon akad fenn, hogy egy olyan politikus beszél így, aki maga is szembenézett a halállal. Igen, Horn Gyula, Biszku Béla és a hozzá hasonlók miatt. De Horn Gyula talán Wittner miatt? Nem, nem őmiatta, ő „csak” a lelkiismeretével néz most szembe. Ami pedig a lemondást illeti, különös, hogy egy keresztényellenes, sőt keresztényüldöző párt követel lemondást azért, mert nem talál valakit eléggé kereszténynek. Az igazságtételi törvény vitája idején is találkoztunk már ilyenfajta érveléssel, mentalitással: a megbocsátás nekünk, posztkommunistáknak jár, akkor is, ha nem kérünk bocsánatot, hiszen mi nem hirdettünk keresztényi szeretetet, mi osztályharcot, osztálygyűlöletet hirdettünk. Aki viszont a keresztényi megbocsátást hirdeti, az álszent, álságos, ha nem ehhez tartja magát – íme, a munkamegosztás posztkommunista filozófiája. „Az áldozatoknak pedig az a dolguk, hogy áldozatok legyenek. Külön köszönet jár nekünk, ha megkíméltük az életét, a hozzátartozóknak, a társadalomnak, a szenvedőknek pedig, hogy megbocsássanak.” Mondott ilyet már egy ateista költő Istenről is. („Isten majd megbocsát, az a dolga…”)

Andi József (e-mail): A Magyar Nemzet március 25-i számában megjelent cikket olvasva első gondolatom az volt, van remény a felelősök megnevezésére (Gellért Ádám: Biszku-ügy: lezáratlan igazságtétel). Én tudom, hogy kiket kell megnevezni! Édesapámat, Andi Józsefet az 1956-os forradalomban való részvétele miatt 1958. március 6-án több társával együtt kivégezték. A vád a minden elítéltre egyforma sablon volt. A Magyar Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés, társadalmi tulajdonban tett károkozás. (Felrobbantották az utat, hogy az oroszok mozgását akadályozzák.) Az, hogy nem történt felelősségre vonás, elsősorban a politika és a jogászok szégyene. De sajnos látva a mai jogásztársadalom hozzáállását – tisztelet a kivételnek –, semmi reményt nem látok arra, hogy egyáltalán foglalkoznának az ’56 utáni megtorlás felülvizsgálatával. Tisztelettel figyelem Gellért Ádám történelmi igazság iránt elkötelezett munkáját, amelyhez sok sikert kívánok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.