Tízezrek a mediterrán pokol tornácán

Megkezdődött a menekültek elszállítása Lampedusáról, de a szárazföldi gyűjtőtáborok drótkerítésein átmászva már több mint háromezren vették észak felé az irányt. Az olasz kormány bírálja Franciaországot és az Európai Uniót a szolidaritás hiánya miatt, Silvio Berlusconi pedig személyesen látogatott Lampedusa szigetére, segítséget ígérve a helyieknek. Az olaszok körülményei élhetetlenek, a menekültek helyzete kilátástalan. A líbiai hullám csak épphogy elkezdődött – százezrek várhatók.

Karczag Eszter
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlusconi megmentheti Lampedusát, de intézkedéseinek következményei kihathatnak egész Európára. A gyengén őrzött szárazföldi menekülttáborokból megszökött bevándorlók máris diplomáciai feszültséget szítottak Róma és Párizs között. Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint Franciaország semmilyen szolidaritást nem mutat, noha épp Nicolas Sarkozy államfő sürgette a szövetséges beavatkozást. A táborokban végzett felmérés szerint a legtöbb tunéziai ráadásul kifejezetten Franciaországba szeretne eljutni. A külügyi tárca vezetője az uniós aktivitást is bírálta, egy brüsszeli illetékes szerint azonban a múlt évben 18 millió euróval segítették Olaszországot, nem beszélve a 25 millió eurós támogatásról, amely a tagállamoktól érkezett. Róma az utóbbi évek folyamán kétoldalú szerződéseket is aláírt Tunéziával és Líbiával, amelyekben az észak-afrikai országok vállalták a kivándorlás féken tartását olasz segélyekért cserébe. A Tripolival kötött megállapodásokat ugyan felmondta Róma az intervenció miatt, Tunisszal azonban továbbra is él az egyezség, amit Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerint nem tart tiszteletben az arab ország vezetése.
Berlusconi szerdán látogatta meg először az afrikai menekültek által elárasztott délolasz szigetet, Lampedusát, ahol január óta már húszezer menekült fordult meg, élelmiszer- és vízhiányt okozva. Többségük tunéziai állampolgár, de a zűrzavart kihasználva csatlakoztak hozzájuk többek között szomáliai és etiópiai bevándorlók is, Líbiából pedig akár 300 ezres menekülthullám is várható. A miniszterelnök kijelentette, hogy két-három napon belül megtisztítja a kicsiny szigetet, a további érkezőket pedig már a kikötőből elszállítják – vagy hazájukba, vagy más menekültközpontokba, amelyek kerítései azonban meglehetősen alacsonyak. Berlusconi ígéretet tett a turizmusból élő sziget vonzerejének helyreállítására, golfpályákat, kaszinót és adókedvezményeket ígérve, és bejelentette, hogy megvásárolt egy lampedusai villát, így már ő is helyi lakosnak tekinti magát.
Szerdán még csaknem hatezer afrikai tartózkodott az ötezres lakosságú Lampedusán. A szám tegnapra 3700-ra csökkent Bernardino de Rubeisnek, a sziget polgármesterének beszámolója szerint, ám a helyi körülmények lassan rosszabbak az afrikainál, a szállítás pedig nehézkes; ez ellen tiltakoztak tegnap reggel tunéziai bevándorlók. A hét elején helyi lakosok építettek barikádot a kikötőben – afrikai bárkákból –, jelezve, hogy megtelt a sziget. Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egy korábbi fenyegetéséből kiindulva – miszerint milliónyi menekülttel árasztaná el Európát – elképzelhető, hogy a líbiai hatóságok ültetik bárkákba a fekete-afrikai vendégmunkásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.