Urbánus krónikások

Egyre több városi kultúrával, dizájnnal, életmóddal foglalkozó blog működik az internet hazai szegleteiben: a blogok ma már hálózattá álltak össze, s nevelik – vagy teszik próbára – több tízezres olvasótáboruk ízlését. Összehoztunk néhány bloggert, hogy szubkultúrájukról, a számukra rokon- és ellenszenves jelenségekről beszélgessünk.

Rajcsányi Gellért
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le cool, Design Pumpa, Stilblog, urbansnob, LisztesLáda – csak néhány a fontosabb oldalak közül. Látogatószámuk nő, és a hasonló témájú blogok is egyre gyarapodnak. – 2007 körül indult be a nemzetközi dizájnblogdömping, annyi érdekes tartalom gyűlt addigra öszsze a neten – mondja a Design Pumpa bloggere, aki 2007-ben indította el saját oldalát, hogy a hazai olvasóknak is bemutassa a nemzetközi trendeket. Ez a késztetés jellemzi a többi bloggert is. – Annyi jó dolgot találtam, egyszerűen nem akartam őket elfelejteni – mondja nevetve Hoffmann Petra, a Stilblog szerzője és a MOME hallgatója, aki két társával, Horváth Anikóval és Ladányi Norberttel gyűjti a hazai és nemzetközi (tárgyi) kultúra érdekességeit.
Balla Dániel és Rácmolnár Milán szerkeszti a LisztesLádát, amely egy street art projekt kedvéért indult be, majd a saját szórakoztatásukra elkezdték gyűjteni és megosztani a tartalmakat. Nagyobb szabású projekt a le cool, amely egy nemzetközi városi kulturális online magazin budapesti kiadása. – Meg akarjuk mutatni a város egy teljesen más arcát – vallja az oldal szerkesztője, Szegő Fruzsina. Takács Viktória, az urbansnob bloggere a tudatos életformát tartja oldala legfontosabb üzenetének.
A blogok szerzői és olvasói általában a késő tizenévestől a harmincasokig terjedő generációból kerülnek ki. A közvetlen hangnemet kedvelik, és a pozitív példákra koncentrálnak. Bár eleinte a külföldi anyagok voltak túlsúlyban, a magyar blogok egyre több hazai témával foglalkoznak. – Annyi klassz dolog van, nem a negatívumokról akarunk írni – mondja a Stilblog szerzője, aki szerint „érzelmileg is többet ér, hasznosabb, és az olvasókat is jobban érdekli, ha magyarországi, budapesti ügyekről írunk”.
A szerzők aggódnak az elpusztított, eltüntetett hagyományos városkép maradványaiért, az elfelejtett urbánus történetekért. Érdekes, rejtett kincseket igyekeznek bemutatni, miközben egyelőre kevés a friss magyarországi kezdeményezés, amiről újdonságként írhatnának. – El kell hoznunk a külföldi példákat, hátha itthon is felnyílik az emberek szeme – vallja a Design Pumpa bloggere, Balla Dániel LisztesLáda-szerző pedig az alapvető oktatási problémákra rámutatva hozzáteszi: – Sajnos nincs igazi vizuális nevelés az iskolákban.
A szerzők megszállottan hisznek abban, hogy ha a városi ember igényesebb lenne a környezetével szemben, azonnal javulna az életminősége is. – Nem steril, formatervezett világot akarunk magunk köré, de fontos, hogy kimondjuk, ha valamilyen változást szeretnénk elérni – javasolja az urbansnob-szerkesztő Takács Viktória. – Tudatosítanunk kell, honnan jövünk, és hová akarunk tartani – állítja a stilblog szerkesztője, Hoffmann Petra. A fenti blogok és többtucatnyi társuk a pozitív példák tudatosítására szövetkeztek, és a jobbítás szándékával osztják meg nap mint nap a városi életet kellemesebbé tehető mozaikokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.