Egyre gyanúsabb az adonyi beruházás

Körülbelül 13 milliárd forint közpénzt költöttek az adonyi gabonatároló bázis felépítésére, ám mint kiderült, a raktárak beáztak, a fejlesztést pedig lényegében a mai napig nem fejezték be. Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy a beruházó cég vissza tudja majd fizetni az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Banktól kapott hitel összegét.

Dénes Zoltán
2011. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem készült el teljes egészében a 13 milliárd forintnyi közpénzt is felemésztő Magtárház Kft. adonyi raktárbázisa, a gabonatárolók némelyike pedig a hivatalos átadás napján is beázott – tájékoztatta lapunkat Csuka Csaba, a telepet 2006 és 2009 között üzemeltető társaság ügyvezetője. Lapunk a közelmúltban világított rá arra, hogy a gigantikus gabonaraktárat létrehozó cég feltételezhetőleg nem lesz képes visszafizetni az állami banktól felvett hitelt. Információink szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) körülbelül 13 milliárd forintnyi (49,3 millió euró) hitelt utalt át 2008. év végéig az adonyi gabonatároló megvalósítására. A lapunkat informáló, nevük elhallgatását kérő szakértők szerint a közpénzből folyósított hitel visszafizetésére jelenleg nem sok esély látszik. Feltételezések szerint a raktárbázist 6-8 milliárd forintért is fel lehetett volna építeni.
Megkeresésünkre Tímár Gyula, a Magtárház Kft. ügyvezetője igaznak ismerte el lapunk azon információját, miszerint a társaság nem tudta fizetni a hiteleket, és emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van, így a visszafizetési határidő meghosszabbítását kérte a pénzintézettől. Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a logisztikai központ előző üzemeltetőjével szemben több jogi eljárást is kezdeményeztek. Az érintett Csuka Gabona Kft. ügyvezetője, Csuka Csaba ezt lapunk megkeresésére határozottan cáfolta. Mint mondta, nem tudnak semmilyen polgári peres vagy büntetőeljárásról, amit a Magtárház Kft. kezdeményezett volna, és cégük ellen irányulna. Ugyanakkor – mutatott rá – 2009 novemberében, amikor Tímár Gyula elvállalta az ügyvezetői feladatokat, a sajtóban több híradást is lehetett olvasni arról, hogy a Magtárház Kft. korábbi tulajdonosának, a svájci VIV Holdingnak a képviselői ellen nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, éppen az adonyi beruházással kapcsolatban. Tímár Gyula elődjével szemben is büntetőeljárás folyik a Csuka Gabona sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt.
Ami a két cég együttműködését illeti, a Csuka Gabona Kft.-t Fazekas Zoltán 2005-ben kereste meg mint a VIV Holding képviselője, és tanácsokat kért egy Európában is példátlan méretű gabonatároló bázis létrehozásához – mondta Csuka Csaba. A tisztánlátás érdekében megjegyzendő, hogy a Magtárház Kft. többségi tulajdonosa az Agriport Kft., ennek pedig kizárólagos tulajdonosa a svájci bejegyzésű VIV Holding. Ez utóbbi cég képviseletében jelent meg Fazekas Zoltán a Csuka Gabonánál, s bonyolította le az üzleti tárgyalásokat az MFB-vel és a bázist végül felépítő Híd cégcsoporttal is.
Csuka Csaba elmondása szerint már a telep 2006-os átadása után nyilvánvalóvá vált, hogy a kivitelezésbe komoly hibák csúsztak, a gabonaraktárak ugyanis folyamatosan beáztak. Szerződése szerint a Csuka Gabona az uniós intervenciós rendszer keretein belül betárolt gabonát saját kockázatára kezelte, vagyis akkor is kénytelen volt az előírt minőségű és mennyiségű terményt kiadni, amikor a tárolók hibái miatt a gabonában jelentős károk keletkeztek. Ezt úgy tehette, hogy a tönkrement terményt saját maga vásárolta gabonával pótolta. Emellett – világított rá Csuka Csaba – bár a beruházást 2006-ban ünnepélyes keretek között, állami közszereplők részvételével adták át, az valójában nem készült el teljes mértékben, a szállítást lehetővé tevő kikötő és vasúti kirakodóhelyek nem épültek meg.
A Csuka Gabona Kft. többször is jelezte a Magtárház Kft.-nek a beázási problémákat, kérve, hogy a hibákat javíttassák meg a kivitelezővel. A két cég közötti együttműködés lényegében akkor lehetetlenült el, amikor kiderült, hogy Fazekas Zoltán lemondott a Magtárház szavatossági jogáról, így pedig már esélyt sem láttak arra, hogy a raktárakat kijavítsák. A két cég közötti együttműködés megszűnéséhez végül az elszámolási vita vezetett, amely jelenleg is tart. Csuka Csaba számára az sem világos, hogy milyen érdekek indokolhatták a VIV Holding 2009-ben lezajlott kivásárlását a Magtárház Kft.-ből, hiszen egy 13 milliárd forinttal terhelt cégről van szó, amely ráadásul megrendelések hiányával is küszködik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.