Függő kérdések a Hunvald-perben

Jórészt nem válaszolt Hunvald György tegnap a Fővárosi Bíróságon azokra a kérdésekre, amelyek akár perdöntők is lehetnek az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyben. A volt szocialista polgármester csak a nyomozás során lehallgatott beszélgetések meghallgatása után válaszol, védekezésében pedig részben ismét elődjére, a szintén vádlott Szabó Zoltánra hárította a felelősséget.

2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) osztályvezető ügyésze a Hunvald-ügy tegnapi tárgyalásán keresztkérdéseket tett föl a másodrendű vádlottnak. Az egykori MSZP-s polgármestert és Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnökét, valamint tizennégy társukat bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel vádolják. A vádlottak többsége tagad. Ugyanakkor Fazekas Géza a 2006-ban indult nyomozás során beszerzett bizonyítékok és titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott telefonbeszélgetések alapján akár perdöntő kérdésekre várt volna feleletet a másodrendű vádlottól. Hunvald csendben maradt, amikor az ügyész felvetette, „mit és hogyan kellett volna elsikálnia Zoltai Gusztávnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójának”. Mivel a VII. kerület vezetője vallomásában azt állította, hogy Nagy Györggyel, a gyanúsítottból tanúvá lett vállalkozóval nem voltak jóban, a következő kérdés így szólt, „ki az a Big George”, akit Hunvald így szólított. Még kínosabb volt, amikor az ügyész arra lett volna kíváncsi, hogy milyen munkát igazoltak 2008 decemberére a polgármester volt tanácsadójának, a jelenleg is szökésben lévő Czibula Csabának. A Vállalkozók Pártja helyi elnöke ugyanis az év novemberében távozott külföldre. Hunvald György közölte: csak akkor hajlandó bármit is mondani, ha a lehallgatott beszélgetések hangfelvételeit a tárgyaláson lejátsszák. A bizonyítási eljárásra azonban csak később, a vádlottak és a tanúk meghallgatása után kerülhet sor.

*

A vádlott ugyanakkor a nyomozati iratokhoz csatolt bizonyítékok ellenére azt mondta: ő nem bujkált, és az őrizetbe vétele előtti napokban nem jelentkezett be Fazekas Géza nevén egy vidéki szállodába. Arra, hogy miért fogadott terhelti ügyvédet, amikor még meg sem gyanúsították, közölte, hogy ő már 2006-ban tudta, a feljelentést tett civil szervezetek addig nem nyugszanak, amíg börtönbe nem juttatják.
A polgármester egyébként bírói kérdésre megerősítette: a még Szabó Zoltán polgármester idején kidolgozott ingatlaneladási módszerrel elsősorban izraeli befektetőket kerestek, és 42 házat adtak el.
A vád szerint 17 ügylet során során 9 ingatlan eladásával több mint 640 millió forintos kárt okoztak, főként az úgynevezett „zsidó negyed” területén.
Hunvald védője, Sebes Péter az ingatlanok adásvételi szerződésének felolvastatásával kívánta igazolni, hogy ügyfele nem okozott kárt.
A bírónő végül bejelentette: engedélyezték, hogy a vádlott interjút adjon a Népszavának és az ATV-nek. Az ügyészség fellebbezett, és rámutatott: a bíróság éppen a vádlottak meghallgatásának szabályszerűségére hivatkozva nem engedélyezi a tárgyalásokon a kép- és hangfelvételt. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki a végső szót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.