Inog Boc kormányfői széke

Élénken foglalkoztatja a romániai közvéleményt, hogy a kormányzó demokraták (PDL) elnökévé újraválasztott Emil Boc megőrzi-e a miniszterelnöki posztot is. Az ellenzék ismét ultimátumot adott az RMDSZ-nek az átállásra.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálat a Fidesznek. „Barátságtalan üzenetek, rossz, szubjektív szimpátiák, ellenszenvek” alapján meghozott döntések születnek a magyar kormány részéről Markó Béla szerint. Az RMDSZ volt elnöke, kormányfőhelyettes úgy nyilatkozott: itt az idő, hogy a szövetség egy-két dologról nagyon nyersen és keményen elmondja a véleményét a Fidesznek. Markó nehezményezte, hogy a magyar kormány az RMDSZ alapítványától átadta az oktatási-nevelési támogatások kezelését a romániai pedagógusszövetségnek, s ismét felrótta a Fidesznek, hogy támogatja a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt létrehozását. (R. Sz.)


A miniszterelnöki poszton nincs szükség cserére Kelemen Hunor, a hatalmon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint, aki úgy látja: egy párton kívüli kormányfő nem tudná egybefogni a koalíciót. Traian Basescu államfő többször szorgalmazta már, hogy pártfüggetlen miniszterelnököt kell kinevezni Emil Boc helyére, kabinetjének népszerűtlensége ugyanis átsugárzik a koalíció fő erejét alkotó PDL-re. A demokrata alakulat hét végi kongresszusán Bocot ismét elnöknek választották, sokan azonban párton belül is amondók, hogy a húszszázalékos támogatottsággal bíró PDL-nek kevés esélye van lefaragnia hátrányát a balliberális ellenzékkel szemben a megszorítások miatt népszerűtlen kormányfő irányításával. Miközben sajtóértesülések szerint Basescu Romániának a valutaalaphoz delegált képviselőjét, Mihai Tanasescu volt pénzügyminisztert látná szívesen a kormányfői poszton, a szociálliberális unióba tömörült, felmérések szerint 55 százalékon álló ellenzék felszólította az RMDSZ-t: ha az esetleges kormányátalakítás után is megmarad a jobbközép PDL oldalán, győzelme esetén nem jut kormányszerephez. Borbély László politikai alelnök leszögezte: megkérdőjeleződik a koalíció jövője, ha június végéig nem fogadja el a parlament a kisebbségi törvényt. Márpedig az RMDSZ-t nehéz úgy megtartani a koalícióban, hogy a képviselőház tegnap hallgatólagosan elfogadta azt a javaslatot, miszerint a tavaly elfogadott oktatási törvényből kiiktatnák a Románia földrajza és a történelme anyanyelven való oktatását rögzítő paragrafust.
Ezzel egy időben tegnap mintegy kétszáz rendvédelmi dolgozó tiltakozott Bukarestben amiatt, hogy a kormány közel tízezer rendőrt, csendőrt, tűzoltót és határrendészt kíván meneszteni a belügyi tárca átszervezése során. A tiltakozók szerint az állomány létszámának csökkentése kihatással lesz az ország közbiztonságára, emellett hátrányosan befolyásolja Románia schengeni csatlakozását is. A román képviselőház elhalasztotta a döntést a rendészeti szervek átszervezéséről és a belügyminisztérium költségvetésének lefaragásáról szóló törvénytervezet ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.