Máramarosi emlékturizmus

Közösen kívánja megmutatni magát a nagyvilágnak a jövőben három észak-erdélyi település, amely jelentős helyet foglal el ugyan a magyar művelődéstörténetben, ellenben kevésbé került be a kultúrturizmus vérkeringésébe. A máramarosi Koltón, Misztótfalun és Szinérváralján található emlékhelyek összefüggő emlékturisztikai rendszer részeként csábítanák magukhoz az erdélyi és magyarországi látogatókat.

2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az anyaországi polgár úgy dönt, hogy a horvát tengerpart vagy az osztrák síparadicsomok helyett inkább a történelmi Magyarország valamelyik magyarlakta vidékén tölti pihenőszabadságát, Erdély esetében a legtöbben a Székelyföldet választják úti célként. Holott a festői környezetéről is nevezetes tömbmagyar régión kívül megannyi olyan vidék is megérne egy többnapos felfedezőutat, ahol a szemet gyönyörködtető tájak mellett a magyar kultúrtörténethez tartozó emlékhelyek egész tárházával találkozhat a látogató.
Ilyen például az Erdély északi részén fekvő Máramaros, amelynek néveredetét az itt élő magyarok előszeretettel származtatják Árpád fejedelemtől, aki a Vereckei-hágón az új hazába érve, a Tiszát megpillantva az anekdota szerint azt kérdezte vezéreitől: ez itt már a Maros? Hogy a honfoglalók beszélgetése valóban elhangzott volna, természetesen nem tudhatjuk, az viszont tény: a magyarság számaránya tekintetében a jelenleg szórványnak számító régió minden csücske tartogat olyan helyet, amely kitörölhetetlenül beleírta magát irodalom- és művelődéstörténetünk nagykönyvébe. Ilyen például a Máramaros nyugati felén fekvő Koltó, Misztótfalu és Szinérváralja, amelyek történelmi nevezetességei vitán felül kiérdemelték, hogy bekerüljenek a magyar kormány által nemrég útjára indított, az anyaországi diákok határon túli tanulmányútját ösztönző és finanszírozó Határtalanul program úti céljai közé.
Közülük a legismertebb a megyeszékhelytől, Nagybányától nyolc kilométerre fekvő Koltó, amelyet elsősorban Petőfinek és Szendrey Júliának a Teleki-kastélyban töltött mézeshetei tettek híressé. A költő ugyanis gróf Teleki Sándor ezredes, emlékíró vendégeként időzött az impozáns vadászkastélyban, többek közt itt írta a Szeptember végén című költeményét 1847-ben. Az enyhe többségben magyarok lakta községnek sikerült turisztikai központtá küzdenie magát: a kastélyban működő Teleki–Petőfi Múzeum a „vad gróf” és a forradalmár költő életébe nyújt bepillantást, kertjében található Petőfi és hitvese egész alakos szobra. Ugyancsak irodalomtörténeti „mérföldkőnek” számít a költő egykori somfája is, amely alatt megannyi verset írt – végrendelete alapján ide temették Teleki grófot –, és amelyet egy vihar 1997-ben kidöntött ugyan, törzse azonban nemrég ismét kihajtott.
Kiemelt emlékhelyet tartogat a Nagybányához ugyancsak közel, tizenegy kilométerre, ám nyugatra fekvő Misztótfalu, Kis Miklós (1650–1702) nyomdász, tudós, művelődéspolitikus és író szülővárosa. Ő adta ki 1685-ben saját metszésű betűivel és saját költségén az azóta Aranyas Bibliának nevezett Szentírást. A kisvárosi református templom melletti régi lelkészlakban 1992-ben jól szervezett emlékházat alakítottak ki, amelynek fő értékei az európai nyomdászat fejlődését és Kis Miklós tevékenységét illusztrálják. Kevésbé vonult be a köztudatba a megyeszékhelytől 26 kilométerre északnyugatra található Szinérváralja, valamint nagy szülöttje, Sylvester János emléke. Holott a humanista tudós, bibliafordító (kevésbé ismert nevén Erdősi Sylvester, 1504–1551) az első magyar nyelvtan, a Grammatica Hungarolatina szerzője, de ő készítette el az első teljes, korszerű, tudományos kritikát kiálló magyar Újszövetség-fordítást is, nem utolsósorban pedig a magyar esszéirodalom megteremtőjének számít. Már akkor írt esszét, mielőtt Montaigne kitalálta volna a műfajt. Szintén Szinérváralján látta meg a napvilágot Zágonyi Károly 1848-as honvéd főhadnagy, az amerikai polgárháborúban az északiak ezredese, a springfieldi csata hőse. Sylvesterrel ellentétben azonban szülővárosában nincs még emlékháza.
Ennek a három magyarlakta településnek a sorsát szívükön viselő értelmiségiek a kolozsvári Szórványtengely-mozgalom kezdeményezésére nemrég elhatározták, hogy a régió három emlékhelyét egyetlen összefüggő emlékturisztikai rendszerként próbálják az idegenforgalom vérkeringésébe kötni. Ebben a felállásban ugyanis – ha elkészülne egy közös idegenvezető-kalauz is – sokkal több magyarországi és erdélyi turistát lehetne idecsábítani. Varga Károly koltói református esperestől megtudtuk, a Teleki-kastély kertjében szoborparkot terveznek, ahol az idén őszszel a Liszt-évre tekintettel a nagy zeneszerzőnek állítanak mellszobrot (a magyarországi Dinnyés László alkotását), idővel pedig Teleki gróf közvetlen barátainak – például Jókainak, Garibaldinak vagy Victor Hugónak – a bronzmásai kerülnének a panteonba. Ezzel egy időben a helyi kastélymúzeumban nászutasoknak szánt lakosztályt kívánnak kialakítani, olyat, amely felidézi Petőfi korának hangulatát – mint például a koltói kastélyban kiállított rózsafaágy, a költő és Szendrey Júlia nyoszolyája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.