Ménesbirtok: meghallgatták Budait

A Nemzeti Ménesbirtok Zrt. jogcím nélkül utalt át 365 millió forint közpénzt a felszámolás alatt álló Bábolna Kft.-nek – állította Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, akit a bíróság tanúként hallgatott meg a cég ügyvezetője és a nemzeti vagyonkezelő egykori vezérigazgatója ellen hűtlen kezelés vádjával folytatott eljárásban.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszerűen nem utalhattak volna át 2008-ban 365 millió forintot a felszámolónak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. rendelkezésére bocsátott tulajdonosi kölcsönből, ugyanis a pénzt a kft. egy kormányrendelet értelmében kizárólag a felszámolás alá került Bábolna Zrt.-től kényszerhasznosításra átvett földek megművelésére fordíthatta volna. Ezt állította a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés vádjával folytatott tárgyaláson Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, akit Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselővel együtt tegnap tanúként hallgattak meg. A ménesbirtok ügyvezetője, Mezei László mint tettes és az MNV volt vezérigazgatója, Tátrai Miklós mint felbujtó elleni eljárásban Budai Gyula bírói kérdésre úgy nyilatkozott, hogy a ménesbirtok a műveléssel összefüggő célokra kapott 800 millió forintot a vagyonkezelőtől, és úgy utaltak át belőle kártérítésként 365 milliót földalap-támogatás elmaradására, elmaradt haszonra és más indokokra hivatkozva a Bábolna Zrt.-nek, hogy a céggel nem álltak jogviszonyban.
Tátrai Miklós, aki a vádirat szerint telefonon utasította az átutalásra Mezeit, tegnap azzal érvelt, hogy a ménesbirtok gazdálkodási szabálytalanságai miatt éppen ő indította azt a vizsgálatot, amely az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetésével zárult. Mezei László úgy védekezett, hogy értelmezése szerint a szerződésre azért volt szükség, mert a vagyonkezelő a Bábolna Zrt.-től felszámolás miatt elvette 14 ezer hektár földhasználati jogát, kényszerhasznosítóként a ménesbirtokra ruházta azt, az összeg pedig a földeken addig elvégzett munkák kiegyenlítését szolgálta. Medgyaszszay László az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának 2008 szeptemberi ülésére hivatkozva arra hívta fel a bíróság figyelmét: Tátrai Miklós akkori beosztottja, Benedek Fülöp, a vagyonkezelő agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese a tanácskozásról készült jegyzőkönyv tanúsága szerint azt válaszolta kérdésére, hogy az összeget mezei leltárként fizették ki a felszámolónak. Értelmezése szerint ebből a tényből az derül ki, hogy a vagyonkezelő – Tátrai eddigi állításával ellentétben – mégiscsak tudhatott az ügyletről, s azt Mezei nem saját szakállára hajtotta végre.
A per június 21-én folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.