Aki nemet mond, a korrupciót segíti

Bátorság kell egy olyan jogszabály elfogadásához, amely másoknál szigorúbb szabályokat tartalmaz a politikus bűnözőkre, mondta tegnap Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője azt is kiemelte: aki nem támogatja a javaslatot, az a korrupció pártján áll.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűnjön meg a tiszta lap! Az egységes európai térségben a nemzetközi bűnözés elleni harc fontos eleme, hogy a bűnelkövetők, elítéltek ne kezdhessenek „tiszta lappal” egy másik tagországban – hangsúlyozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára. Ehhez szükséges, hogy a tagállamok kölcsönösen elismerjék az ítéleteket, továbbá elengedhetetlen a bűnügyi nyilvántartók közötti adatcsere. (MTI)


Nagyon nagy vitát váltott ki az a múlt héten benyújtott kormánypárti törvényjavaslat, amely bizonyos kiemelt bűnügyekben az eddigieknél sokkal szigorúbb eljárási szabályokat határozna meg. A legkomolyabb nézeteltérést az a javasolt rendelkezés váltotta ki, amely szerint kiemelt jelentőségű ügyben elrendelt őrizet legfeljebb százhúsz óráig tarthat. Az őrizet első negyvennyolc órájában a terhelt nem találkozhat védőjével. Az ellenzék minden egyes pártja úgy véli, hogy súlyos jogsérelmet jelent, ha ez a rendelkezés hatályba lép. Sőt, Rubovszky György (KDNP) a javaslat visszavonását indítványozta, és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is kifogást emelt az elképzeléssel szemben. A fideszes Cser-Palkovics András viszont benyújtott egy módosító indítványt, amely már nem 48, hanem 24 óráról, és nem a védővel való találkozás általános tilalmáról szól, hanem arról, hogy az ügyvéd és az őrizetes érintkezése csak a konkrét ügy egyedi körülményei alapján csak az ügyész rendeletére tiltható meg.
Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tegnap napirend előtt arról beszélt, hogy az előterjesztésről szóló parlamenti döntés megmutatja majd, hogy van-e kellő bátorság a politikusokra vonatkozó büntetőeljárási szabályok megszigorításához. Lázár szerint a szocialista párt olyan büntetőpolitikát folytatott az elmúlt években, amely lassú, enyhe és kivételező volt, az emberekben ezért az az érzés alakult ki, hogy a politikusok szabadon lophatnak, csalhatnak, hazudhatnak, tetteiknek nem lesz büntetőjogi következménye. A Fidesz frakcióvezetője leszögezte, a javaslat támogatói ahhoz járulnak hozzá, hogy a Kulcsár-ügy, a Tocsik-ügy, a Postabank-ügy ne ismétlődhessen meg, ne ússzák meg, és ne teljen 15 évbe, amíg az igazság közelébe juthatunk. – Természetesen lesznek olyanok, akik Tocsik Márta, Princz Gábor mellé állnak, és akik még most is Kulcsár Attila kezét akarják fogni – mondta. Lázár arról is beszélt, hogy tapasztalatuk szerint Magyarországon vannak olyan bíróságok, amelyek lassúbbak, és vannak olyan bíróságok, amelyek gyorsabbak. – Miért ne vihetnénk azon bíróságok elé a politikusok által elkövetett bűncselekményeket, amelyek gyorsabbak? Miért kellene szándékosan a lassúbb bíróságokra vinni a politikusok által elkövetett bűncselekményeket? – sorolta Lázár. Meggyőződésüknek nevezte, hogy egy büntetőeljárásban fontos szerepe van az első huszonnégy órának a bizonyítékok elrejtése, vagy az egész eljárás megakadályozásának kísérlete szempontjából.
Lázár szerint „a védőügyvédek azért dolgoznak, hogy a politikus bűnözők megússzák, mi meg azért kell hogy dolgozzunk, hogy az emberek pénzét megvédjük”. Hangsúlyozta, hogy minden országgyűlési képviselőnek el kell döntenie, hogy „a bűnözők oldalán álló pénzt kapó védőügyvédeket” támogatják, vagy azon az oldalon állnak, ahol az állam büntetőpolitikája érvényesül.
Kövér László házelnök a felszólalás alatt folyamatosan bekiabáló MSZP-s képviselőket így intette rendre: – Felhívnám a figyelmét mindazon képviselőtársamnak, akit nem érint ez a probléma, legyen szíves csöndben lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.