Alstom-metrókocsik érkeznek őszre?

Néhány hónapon belül akár már futhatnak is az Alstom-szerelvények a kettes metró vonalán, ha a holnapi csúcstalálkozón megegyezünk a francia céggel – közölte tegnap a főpolgármester. A francia céggel tervezett sorsdöntő találkozó másnapján a Fővárosi Közgyűlés további fontos közlekedésfejlesztési döntéseket hozhat. A tervek szerint a képviselők Budapest eddigi piros, sárga, kék zászlaját 20 év után magyar nemzetiszínűre cserélik.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest új díszpolgárai. Idén először az utolsó szovjet katona kivonulásának 20. évfordulóján, a magyar szabadság napján adta át a fővárosi önkormányzat díszpolgári címeit tegnap Tarlós István (Fidesz–KDNP). A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén, az Újvárosháza dísztermében a főpolgármester elsőként a május végén elhunyt Mádl Ferenc feleségéhez fordult a főváros és az egész ország együttérzését közvetítve. A volt köztársasági elnök díszpolgári címéről még életében, egyhangúlag döntöttek a fővárosi képviselők. A kitüntetést özvegye, Mádl Dalma vette át (képünkön). A közgyűlés 2011-ben összesen 16 új díszpolgárt avatott. Az elismerést személyesen vehette át Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Csukás István író, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós onkológus, Kopp Mária magatartás-kutató, Kovács Kati énekes, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész és Szirtes Ágnes színművész. Lech Walesa volt lengyel köztársasági elnök később veszi át az elismerést. Skrabski Árpád posztumusz kitüntetését özvegye, a szintén díszpolgár Kopp Mária, Elvis Presley nevében pedig Kevin Kern, az amerikai énekes emlékét ápoló Elvis Presley Enterprises nevű cég igazgatója vette át. Tarlós István ünnepi beszédében sikeresnek nevezte a fővárosi önkormányzat elmúlt fél évét, és reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül egész Magyarországon és Budapesten is sikerül rendet tenni. – Vannak, akik a hatalom elvesztése miatt támadt olthatatlan dühükben állandóan külföldön „mószerolják” hazánkat, propagandát folytatnak az elmúlt húsz év ostoba döntéseinek elfedésére. A nemzet fővárosának egységesnek és erősnek kell lennie. Ehhez a munkához az ellenzékkel is szeretnénk megállapodni, ha ők is akarják – szögezte le a főpolgármester. fotó: nagy béla


Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester szerint a kettes metróra szánt Alstom-kocsik fékrendszerhibáinak kijavítása nem lehet jelentős műszaki probléma, ugyanakkor a négyes metró szerelvényeinek kérdése bonyolultabb. A városvezetés utóbbiról csak a keddi találkozót követően kíván részletesebben nyilatkozni.
Mint arról korábban beszámoltunk, a tavaly októberben felbontott 65 milliárd forintos metrókocsi-szerződés bankgaranciája lehívása ügyében Versailles-ban jogerősen a BKV Zrt. javára döntött a francia bíróság. A budapesti közlekedési cég így a múlt héten teljes egészében hozzájutott az előlegként, teljesítés nélkül kifizetett közel harmincmilliárd forinthoz. Ugyanakkor Tarlós István még az ítélet kihirdetése előtt bejelentette: ad még egy esélyt az Alstomnak azzal, hogy meghívta a cég francia elnök-vezérigazgatóját, Patrick Kront.
A főpolgármester a megegyezést valószínűsíti, ugyanakkor a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint kár tovább kísérletezni: magyar gyártót kellene keresni, illetve létrehozni a metró- és az elővárosi vasúti vonalakon hamarosan szükségessé váló több száz jármű beszerzéséhez. Az Alstom eredetileg 22 metrókocsit szállított volna a 2-es metró vonalára, 15-öt pedig a négyes metróhoz. Utóbbi gyártását még el sem kezdték. Előbbi esetében a remélt megállapodás és a hibák kijavítása után a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kell megadnia a típusengedélyt.
Jelentős közlekedési döntések várhatók a Fővárosi Közgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén is. A szerdai tanácskozás előterjesztései között szerepel több mint 323 millió forint átadása a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. részére. Ebből hozzákezdhetnek az elektronikus jegyrendszer fejlesztéséhez, a dugódj bevezetésének az előkészítéséhez, a Nyugati pályaudvar és környékének átalakításához. Hamarosan elindulhat az 1-es és a 3-as villamosok EU-támogatású fejlesztése, ugyanakkor folytatódhat a többi közszolgáltatás, így a közterület-fenntartás átszervezése is. A képviselők előtt szerepel a Szent Margit Kórház önállóságának viszszaadása még a fővárosi intézmények állami kézbe adása előtt.
A közgyűlés szerdán elsőként tárgyal a fővárosi zászló megváltoztatásáról. A Demszky-korszak román színekre hasonlító lobogóját nemzetiszínű válthatja fel. A zászló közepén fehér alapon Budapest címere helyezkedhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.