Anno

Pethő Tibor
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

47 éve
Ítélet
Tíz hónapi szabadságvesztésre ítélte a Központi Kerületi Bíróság K. I.-t, a Budapesti Vegyiművek segédmunkását, aki egy alkalommal a vállalat Kén utcai telepén ittasan felült egy traktorra, s az udvaron kocsikázott.
1964. június 20., szombat

29 éve
Az emberi oldal
A honfoglalás viszonylag zökkenőmentesen zajlott le a Fellélegzés lakótelepen. Persze az apróbb bosszúságokat leszámítva. Akadozott a villany- és vízellátás, tíz nyílászáróból nyolcat – „dolgozik az anyag” – képtelenség volt becsukni, több lakásban az oldalfalakra rakták a szőnyegpadlót s a padlóra a tapétát. Az ilyesmiket nem is érdemes szóvá tenni.
Jöhetett az emberi oldal, ahogy Fontoska elvtárs tenyerét dörzsölve a minap átadott iskolai tanmedence partján mondotta volt, sörösüvegekkel körülbástyázva. Ami jelen esetben azt jelentette, hogy létre kellett hozni a Fellélegzés lakótelepen a nélkülözhetetlen szerveket s a területi bizottságot. Ezt kivált nehezítette, hogy csupán néhány lakásba költözött helyi lakos, a többit, úgymond „a város szellemi arzenálját növelendő”, jövevények kapták. Éppen ezért Fontoska utasította Ügyeskét, hogy sürgősen szerezze be a teljes névsort a szükséges nacionáléval. Nem telt bele negyvennyolc óra, s hozzá lehetett látni a tallózáshoz. Fontoska maga írta alá az előzetes megbeszélésre invitáló meghívókat. El is jött mindenki, egyedül a neves filmrendezőről nem tudott senki, pedig az elképzelés szerint ő lett volna az elnök. Sebaj, sütötte el kedvenc szólásai egyikét Fontoska, „ilyen gikszerek miatt nem állíthatjuk le az osztályharcot”, s azzal rámutatott Parádira. A megszólított hirtelen azt se tudta, fiú-e vagy lány, de rövid katarzis után mégis igent mondott.
Ezek után ment minden, mint a karikacsapás. Ellenkezés és tartózkodás nélkül szavaztak bizalmat a területi bizottság tagjainak. Parádi biztosította őket, hogy a maguk részéről mindent el fognak követni, hogy az az emberi oldal, ami itt most olyan markánsan felvillant, a közös munka során még tovább erősödjön.
1982. június 19., szombat
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.