Átmenetileg visszavont UV–B-riasztás

Győr Ágnes
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várható hőség miatt előzetes, figyelmeztető jelzést adott ki mára az ország déli, délkeleti megyéire az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a távirati irodával. A szervezet közleménye szerint szombaton a napi átlaghőmérséklet elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében kevéssel meghaladja majd a 25 Celsius-fokot. A várható nappali hőség miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ nyomatékosan felhívta a figyelmet a hőség okozta káros egészségi hatások megelőzésének fontosságára.
Holnap a hőmérséklet a 27–32 Celsius-fokot is elérheti az ország egyes pontjain, ugyanakkor észak-nyugat felől az esti órákban már markáns hideg front éri el a hazánkat, amely tovább vonul kelet felé a hét vége második felében – erősítette meg lapunknak Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Vasárnap délután már 14–20 Celsius-fokos hőmérséklet lesz a jellemző hazánk területén. Többfelé kell számítani esőre, záporra, a front mentén helyenként zivatar is kialakulhat.
Az OMSZ a mai nappal átmenetileg visszavonta az UV–B-riasztást. Döntésük hátterében az áll, hogy az UV–B-sugárzás az ország területének több mint a felén nem haladja meg már a 7,5-ös riasztási küszöbértéket. A Dunántúl középső és déli részén viszont várhatóan e felett lesz még ma, s akár a 7,9-es értéket is elérheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.