Bedőlhet a valutaunió

Hírösszefoglaló
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk visszhangot váltott ki elemzői körökben a görög pénzügyi válság kezelésére hivatott, az aktuális hitelfolyósításról szóló döntés elodázása. Az új fejleményre a világsajtó is reagált – riasztó képet festve a hellén krízis következményeiről.
A Centre for Economics and Business Research vezető londoni üzleti kutatóközpont tegnap megjelent előrejelzése szerint „szinte biztosra vehető”, hogy az euróövezet a következő öt évben felbomlik. Oka, hogy a dél-európai tagállamokban további súlyos kiigazító intézkedésekre lenne szükség, amelyeket a helyi lakosság már nem tűrne el, a folyamatos külső segítséget pedig mind a megsegített, mind a hitelező országok megelégelik – írja a távirati iroda az elemzésre hivatkozva. Németországnak azonban most nincs más választása, mint a kompromisszum az újabb kisegítő csomagról zajló tárgyalásokon. Ám előbb-utóbb mindenki, hitelező és megsegített is – belefárad e vesztes csatákba, s ez a valutaunió felbomlásához fog vezetni.
Az euróövezet megrendülésének lehetőségét más nagy londoni házak sem zárták ki legutóbbi helyzetértékeléseikben. A Capital Economics Görögországgal kapcsolatos minapi elemzése szerint úgy tűnik, mivel a krízisre adott minden válaszlépésnek kisebb a hatása az előzőnél, ekképpen komoly kétségek merülnek fel a valutaunió jelenlegi formájának egyben tartását illetően. A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza, Nouriel Roubini minap Londonban megjelent cikkében szintén kételyeinek adott hangot az euróövezet jövőjével kapcsolatban. A professzor a Financial Timesban azt írta, hogy az euróövezeti válsággal kapcsolatos, „majd csak átevickélünk valahogy” szemlélettel nem sikerült gyógyírt lelni az unión belüli széttartó folyamatokra, s ha ez nem változik, az euróövezet – egyes gyengébb tagországok kihullásával – a felbomlás felé veszi az irányt.
A görög krízissel a világsajtó is foglalkozik. A Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági újság cikkében megjegyzi: „A lengyel kormány semmi esetre sem herdálhatja el a mi pénzünket Görögország pénzügyi megsegítésére.” A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint a német kancellár derűlátása kiáltó ellentétben áll sok költségvetési szakértő szkepszisével, akik kétlik, hogy Görögország még megmenthető lenne adósságátütemezés nélkül.
A görög krízis ügyében Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere is megszólalt a hétfői The Daily Telegraphban írt cikkében. Azt fejtegette: Görögország távozása az euróövezetből most már gyakorlatilag elkerülhetetlen, és „minél hamarabb következik be, annál jobb”. A londoni polgármester szerint a görögök soha nem csatlakoztak volna az euróhoz, ha tudták volna, hogy ez „gazdasági függetlenségük teljes feladásával” és életszínvonaluk összeomlásával jár. S a brit adófizetők sem gondolták, hogy az EU-tagság feltétele „milliárdos váltságdíjak” kifizetése az euró felrobbanásának megakadályozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.