Bizalmat kér a görög kormány

Hírösszefoglaló
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmi szavazást kért az új görög kabinet támogatásához tegnap az athéni parlamentben Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök, aki pénteken alakította át kormányát. A 300 tagú athéni törvényhozás – amelyben 155 mandátumának köszönhetően egyszerű többséggel rendelkezik a kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) – a tervek szerint kedden tartja a bizalmi szavazást, írta az MTI.
A miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy támogassa a kormányt, amely fájdalmas gazdasági reformokkal törekszik a válság leküzdésére. Papandreu úgy fogalmazott, hogy nincs még vége a görög adósságok problémájának, és Görögország válaszút előtt áll. Az országnak most arra kell koncentrálnia, hogy az európai uniós partnerekkel együttműködve elkerülje „a hirtelen halált”, azaz az államcsődöt. Ez azonban csak valamennyi politikai és szociális erő beleegyezésével lehetséges, szögezte le.
A kormányfő felszólította a görögöket, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék az adósságcsődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését, és a nemzetközi hitelezők azt akarják, hogy Görögország álljon meg a saját lábán. Kifejtette, hogy az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió újabb kölcsönfolyósítása nélkül, és a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség viszszautasításával.
Bár az új görög külügyminiszter Cipruson biztosnak nevezte, hogy hazája kilábal a bajból, Athénban erről egyáltalán nincsenek annyira meggyőződve az emberek. Újabb tüntetések voltak szombaton a szigorú takarékossági intézkedések ellen, majd vasárnap a tüntetők visszatértek Papandreu bejelentésének idejére a görög parlament elé. Ebben az időben tárgyalt egymással Luxembourgban az eurózóna több illetékese a Görögországnak szánt újabb segélycsomag folyósításáról, döntés ma várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.