Bűnözői nyilatkozatstop?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, miként lehet kizárni, hogy bűnelkövetők különböző médiumokban jelentősebb összegekért számoljanak be az általuk elkövetett bűncselekmények részleteiről – közölte tegnap Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy bűnelkövetők jelentősebb összegekért cserébe a televízióban vagy újságban nyilatkoztak az általuk elkövetett, általában élet elleni vagy erőszakos bűncselekmények részleteiről. Az a cél, hogy a bűncselekmények elkövetésével még csak közvetetten se lehessen díjra vagy anyagi előnyre szert tenni. – Olyan megoldásban gondolkodunk – hangsúlyozta az államtitkár –, ami nem sérti a szólásszabadság elvét, de a társadalom, az emberek igazságérzetének megfelelő szabályozást teremt. Rétvári szerint külön szabályozás vonatkozna a büntetőeljárás alatt állókra, őket megilleti az ártatlanság vélelme. Esetükben a tervek szerint – ha pénzt kapnak nyilatkozatukért – az összeg letétbe kerülne. Ha bebizonyosodik ártatlanságuk – mondta –, hozzájuthatnának a pénzhez. A jogerősen elítélteknél a díjelfogadás teljes tilalmának lehetőségét vizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.