Csúcsközelben a svájci frank

Csak hajszálnyira állt a történelmi csúcstól a svájci frank árfolyama tegnap: 225 forintnál is többet kellett adni az alpesi fizetőeszközért. – A görög válság elhúzódása miatt tartósan 220 forint felett maradhat a svájci frank értéke – mondta a Magyar Nemzet által megkeresett Madár István közgazdász.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy svájci frankért tegnap 225 forintnál többet is adtak, amire az idén még nem volt példa. A tegnapinál erősebb csak tavaly év közben volt az alpesi deviza, de akkor sem jutott el sokkal nagyobb magaslatokra; a történelmi rekordot a 226,36-os szint tartja. – Az éves csúcs hátterében az uniós adósságválság problémája húzódik meg, s azon belül is a görögországi gondok késztetik arra a piaci szereplőket, hogy biztonságos valutába menekítsék a pénzüket. Úgy tűnik, hogy Athénban még hosszú ideig eltart az adósságválság kezelése – magyarázta a Magyar Nemzetnek Madár István közgazdász, mi okozza a svájci fizetőeszköz szárnyalását. A rossz hír az, hogy miközben a Széll Kálmán-terv eddig elég „ütésállóvá” tette a forintot, a nemzetközi hangulat romlására újabban a magyar fizetőeszköz is élénken reagál. A hét elejei 265-ös szintről tegnapra 269 fölé is gyengült a magyar pénz az euróhoz képest is a külföldről érkező rossz hírek hatására.
Madár szerint a görögországi fejlemények az utóbbi időszakban növelték az esélyét annak, hogy tartósan 220 forint felett maradjon a svájci frank értéke, legalábbis ne csökkenjen 200 forint alá. Tegnap napvilágot láttak már olyan hírek is, hogy a svájci gazdaságnak sem kedvez a túlságosan erős helyi pénz. Madár szerint azonban a mostani szint – mivel a külkereskedelmi helyzet igen kedvező – még elfogadható a svájci export számára, így nem lehet számítani erőteljes, az eddigieknél markánsabb gyengítő beavatkozásokra. A svájci frankot felfelé húzhatja az is – mondta a szakember –, ha az athéni helyzet „tovább fertőz”, és kiéleződnek a problémák Portugáliában, Spanyolországban is.
Mivel a svájci frank gyengülésére jelenleg nem lehet számítani, a közgazdász csak azoknak a hiteleseknek javasolná a rögzített árfolyam igénylését, akik semmiképpen nem tudnak törleszteni. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy a három év leteltével – amikor el kell kezdeni törleszteni a rögzített árfolyam feletti részből keletkezett forinthitelt – lesz bőven fizetnivaló a gyűjtőszámlán. – A frankerősödés óvatosságra intheti azokat, akik a könnyítést igénybe kívánták venni. Ebből ugyanis az következik, hogy a különbözet 2015-től esedékes törlesztése „erősen pozitív szám” lesz – mutatott rá Madár. – Persze az sem kizárt, hogy valamikor a következő négy év után újra 180 forintra áll be a svájci pénz ára, de az addig felhalmozódott árfolyam-különbözetet akkor is ki kell fizetni a 6,5 százalékos bankközi kamattal – tette hozzá a szakember.

Horvát mentőcsomag. A horvát kormány tegnapi ülésén elfogadta azt a memorandumot, amellyel megkönnyítenék a szomszédos állam polgárainak hiteltörlesztését. A horvátországi lapok beszámoltak arról, hogy a kormányülésen elsősorban a svájci frankban eladósodottakról volt szó, akik számára a kölcsön visszafizetésének meghosszabbítását kínálják fel megoldásként. Ez azokra is vonatkozna, akik euróban vagy kunában adósodtak el. A memorandumot a kormány nyolc bank képviselőjével írja majd közösen alá. A dokumentum az adósoknak lehetővé teszi, hogy kedvezőbb feltételek mellett hosszabbítsák meg a visszafizetés idejét, ennek folytán a havi részlet csökken, ami enyhíti az adósokra nehezedő nyomást. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.