Díszpolgári címek ezúttal másképp

Mádl Ferenc, Balczó András, Elvis Presley és Lech Walesa is Budapest díszpolgára lehet, ha a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elfogadja a fideszes városvezetés javaslatát. A képviselők új, külsős főpolgármester-helyettest választanak a városfejlesztéssel foglalkozó Hutiray Gyula személyében.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a Demszky-korszakkal való szakítás: a Fővárosi Közgyűlés idén először dönt tavasszal Budapest díszpolgári címeinek odaítéléséről. A kitüntetéseket ugyanis június 19-én, az egykori szovjet csapatok húsz évvel ezelőtti magyarországi kivonulásának napján adományozzák, az érmeken az eddigi piros-sárga-kék szalagot pedig nemzeti színűre cserélték. A mai zárt ülés ellenére a Népszabadság tegnapi számában kiszivárgott, de a Főpolgármesteri Hivatal által részben cáfolt lista szerint 2011-ben tizennégyen kapnak díjat, közöttük Mádl Ferenc, Makovecz Imre, Balczó András, Egerszegi Krisztina, Eperjes Károly, Papp Lajos, Szervátiusz Tibor, Kovács Kati, Elvis Presley és Lech Walesa. A lap szerint csak a Fidesz jelöltjeiről szavazhatnak a képviselők, „a városvezetés ugyanis egyetlen más frakció által javasolt személyt sem tartott érdemesnek a jelöltlistára való felvételre”. Mint írták, az MSZP fővárosi frakciója többek között Hernádi Juditot és Gálvölgyi Jánost javasolta, és az LMP előterjesztésében található Psota Irén.
– Tárgyi tévedések sora szerepel a lapinformációban, például Sánta Ferenc cigányzenészt összecserélték a néhány éve elhunyt, nevében hasonló hangzású íróval – közölte Szűcs Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója.
Emlékezetes, a fővárosi képviselők két hónappal ezelőtt Tarlós István (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére egyhangúlag véglegesen törölték Sztálin, valamint az 1848-as forradalom és szabadságharc leverői, Haynau és társai díszpolgári címét. A városházáról és Budapest közterületeiről eltűntek a román zászló színeire hasonlító lobogók, és számos utcanevet megváltoztattak. Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester 20 éves regnálása idején az ilyen javaslatokat, valamint a jobboldali, nemzeti oldalhoz tartozók kitüntetési lehetőségét napirendre sem tűzték, díszpolgáraikat – balliberális többségükkel – az akkori ellenzék tiltakozására is áterőltették. Így többek között olyan megosztó személyiségeket is kitüntettek, mint Göncz Árpád, Heller Ágnes, Gönczöl Katalin, Konrád György, Zwack Péter, Zoltai Gusztáv. Amikor a korábbi MSZP–SZDSZ-es fővárosi többség olvadni kezdett, ugyan befogadtak egy-egy jobboldali javaslatot, Demszky azonban például Kárpáti Györgyöt – utólag bíróságon is hamisnak ítélt ügynökvádakkal – próbálta megfosztani megszavazott díszpolgári címétől. Ő és Grosics Gyula csak tavaly novemberben vehette át az elismerést Tarlós Istvántól.
A Fővárosi Közgyűlés ma többek között külsős főpolgármester-helyettest választ a fideszes Hutiray Gyula személyében. Feladata a városfejlesztés lesz.
A képviselők a hétfőn a forgalomból balesetveszély miatt kivont metrókocsik ügyében döntenek az összes szerelvény műszaki felülvizsgálatáról, a fővárosi közszolgáltató társaságok üzleti terveiről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.