Dönthetnek a devizahitelekről

Munkatársunktól
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma rögzítheti az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztőrészleteinek árfolyamát. Ehhez el kell térni a házszabálytól, ami csak négyötödös többséggel lehetséges. Vagyis számos ellenzéki képviselő támogatása is szükséges hozzá. Ha sor kerül a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett javaslat végszavazására, akkor a parlament a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 200 forintos törlesztési áron fixálhatná.
Az előterjesztés az előző héten több ponton módosult. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjesztené a törvény hatályát, amely később – például követelésvásárlás révén – lépett a hitelezési jogviszonyba.
Döntés születhet a kormány által lebonyolított állami Mol-részvény-vásárlás jóváhagyásáról is. A kabinet május 24-én kötött szerződést az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról. Az 500 milliárd forint értékű tranzakció egyik feltétele a parlamenti támogatás megszerzése.
A képviselők elfogadhatják az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos jogszabályt, az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényt is. Az előterjesztés súlyos szankcióval sújtaná azokat a szervezeteket, amelyek az ÁSZ ellenőrzései során megtagadják az együttműködést, vagy semmibe veszik a számvevőszék megállapításait. Szavazás lesz a közbeszerzési törvény és a természet védelméről szóló jogszabály módosításáról is. Úgyszintén döntés születik a lakásszövetkezetekről és társasházakról szóló törvényről is.
A Ház kedden további kétharmados jogszabályokat kezd el tárgyalni. Így vita kezdődhet a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a Magyar Honvédségről és a honvédelemről, a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről, valamint az egyházakról szóló javaslatokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.