Egyre rosszabb vélemény az egészségügyről

Romlott az orvosok és a lakosság egészségügyről alkotott véleménye, már a következő öt évre sem várnak jelentős javulást – derül ki egy friss felmérésből. Az ágazat helyzetének romlását érzékelve egyre inkább úgy gondolják az emberek, hogy érdemes a saját egészségük fenntartására többet fordítani.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a lakosság, sem az orvosok nem bíznak az egészségügy helyzetének javulásában. Elsősorban terveket és ötleteket látnak, de a megvalósítást nem. Ezzel szemben jelentős forráskivonást észlelnek, és attól tartanak, hogy ez folytatódni fog – derül ki a GfK Hungária és a Szinapszis közös kutatásából. Ez rámutat arra: nemrég még minden vizsgált csoport úgy ítélte meg, hogy az előttünk álló tizenkét hónap nehézségei után öt éven belül javulni fog az egészségügy helyzete. A mostani eredmények ezzel szemben azt mutatják, hogy már a hosszabb távú javulásban sem bízik az orvosi kar és a lakosság. A lakosság az egészségügy helyzetének romlását érzékelve egyre inkább úgy gondolja, hogy érdemes a saját egészsége fenntartására és fejlesztésére többet fordítani. A kutatás szerint a most tapasztalt változásnak ez az egyetlen társadalmilag pozitív hozadéka.
– Az egészségüggyel kapcsolatos hírek közül most jóval több negatívat idéztek fel a megkérdezettek, mint pozitívat. A lakosság a kormányzati terveknek és intézkedéseknek leginkább a negatív következményeit látja. Így az intézmények régióba szervezése, a kórházak öszszevonása nekik azt jelenti, hogy sokkal többet kell utazni, bonyolultabb lesz magasabb szintű ellátáshoz jutni, és megnő a várakozási idő – mondta Lantos Zoltán egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója. Az orvosok is főleg a negatívumokat említették.
Leginkább a pénzhiány következményei aggasztják őket, és tartanak attól is, hogy a jelentős gyógyszer-támogatási megszorításoknak komoly negatív következményei lesznek a betegellátásban. A pozitív változások között a betegutak jobb megtervezését, valamint a kórházi ellátás racionalizálását említették a legtöbben az orvosok közül. Nagy részük azonban úgy látja, az egészségügyi rendszer legtöbb eleme rossz irányba változik. – Az alacsony bérek, a rossz munkakörülmények, a szakmai és emberi megbecsülés hiánya, a betegellátás növekvő nehézségei, a gyógyszergyári támogatások megszűnése, a nehezedő gyógyszerfelírás, a rezidensek, szakdolgozók elvándorlása mind jelzik az egyre romló véleményeket – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.