Egyszerre nyugtat és fenyeget Aszad

A március közepe óta tartó szíriai forradalmi hullám szabotőrök és külföldi összeesküvések eredménye – jelentette ki tegnap Bassár el-Aszad államfő, aki azonban a nemzeti párbeszéd és egy kiterjesztett amnesztia tervét is meglebegtette.

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen ellentétes ígéretek a „törvényen kívüli vandálokkal” szembeni határozott fellépés és az ártatlan szíriaiak felé mutatott barátságos, már-már atyai közeledés – hangzott el a Damaszkuszi Egyetemen az állami televízió által élőben közvetített beszédben. Aszad az alkotmányos és választójogi reformokkal kapcsolatban konkrétumokat nem említett – azokban állítólag a nemzeti párbeszédben részt vevő száz kiválasztott javaslatait is figyelembe veszik majd –, de hangsúlyozta, hogy csak a „káosz” megszűnése után tárgyalhatnak. Ezenkívül kijelentette, hogy a felfegyverzett, erőszakos tüntetőkkel szemben nem lehetséges tisztán politikai megoldás, de egyeztetésre készül az igazságügy-minisztériummal a napokban meghirdetett amnesztia kiterjesztéséről. A reformokért békés módon tüntetők biztonságát garantálja a kormány, a „vandálokkal”, a „törvényen kívüliekkel”, a „radikális és istenkáromló értelmiségiekkel” szemben azonban már korántsem ilyen megbocsátó a rezsim.
Az államfő újfent felszólította a Törökországba menekült szír állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza hazájukba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.