Éles bukaresti vita a régiós térképről

Éles vita folyik a román kormánykoalícióban a Románia közigazgatási felosztását célzó elképzelések kapcsán, az RMDSZ ugyanis elveti a magyar közösség számára kedvezőtlen demokrata koncepciót. A magyar kormány az erdélyi magyarság egységes álláspontját támogatja a régiók felosztásáról.

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte tegnap Emil Boc román kormányfő, a jobbközép demokraták (PDL) komolyan számolnak azzal, hogy felelősségvállalással vigyék át a parlamenten az ország régióátszervezéséről szóló törvényt. Csakhogy az elképzelés a kisebbik kormánypárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenállásába ütközik, és a vita a koalíció felbomlásához vezethet. Az RMDSZ ellenzi, hogy Románia jelenlegi nyolc fejlesztési régiójából jöjjön létre ugyanannyi számú megye, ez a felosztás ugyanis a többségében magyarlakta megyék beolvadását eredményezné. A szövetség szerint az egyetlen elfogadható változat, ha az országot tizenhat, a történelmi-kulturális sajátosságokra alapozó régióra osztanák fel, ezen belül a Székelyföld a Dél-Tiroléhoz hasonló speciális státussal rendelkező régiót alkotna, akárcsak a jelentős számban magyarok lakta Partium.
Miközben a PDL már eldöntötte, hogy a régióátszervezésért és a kisebbségi törvényért együtt kíván felelősséget vállalni (azaz vita nélkül elfogadtatni) a parlamentben, az RMDSZ elutasítja az árukapcsolást, és a koalícióból való kilépéssel fenyeget, sőt több RMDSZ-es tisztségviselő nem zárja ki a magyarok polgári engedetlenségét sem. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár tegnap közölte: a kormány a romániai magyarság egységes álláspontját támogatja az erdélyi régiók felosztásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.