Emberről emberre is terjed a német kór

Kólibaktériumot találtak egy Frankfurt közeli patakban, s a hatóságok vizsgálatot rendeltek el annak kiderítésére, hogyan juthatott a németországi hasmenéses járványért felelős kórokozó a vízbe. Hivatalosan is bizonyossá vált, hogy a járvány emberről emberre is képes terjedni, miután Hessen tartományban húszan fertőződtek meg egy élelmezéssel foglalkozó cég konyháján dolgozó alkalmazott készítette ételtől.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Németországban több hete súlyos hasmenéses járványt okozó, különlegesen agresszív kólibaktériumra bukkantak egy Frankfurt melletti patakban – jelentették be szombaton a német hatóságok. Egyelőre tisztázatlan, hogyan kerülhetett a kórokozó a vízbe. Az illetékesek nyugalomra intették a régió lakóit és kijelentették, hogy a patak nem áll összeköttetésben a környék ivóvízellátásával – adta hírül az Euronews. A környező házak, illetve kertek tulajdonosait ugyanakkor arra szólították fel, hogy a patak vizét ne használják locsolásra, továbbá a már azzal öntözött zöldséget és gyümölcsöt ne fogyasszák el. Ezenkívül arra kérték a környékbelieket, hogy ne fürdőzzenek a közeli folyókban, patakokban.
A távirati iroda úgy tudja, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálatot kezdtek, s mintákat vettek többek között egy közeli szennyvíztisztító üzemből is. Azt igyekeznek kideríteni, hogy a kórokozó O104-es baktérium miként juthatott a patakba.
Az Euronews beszámolója szerint egy közeli farmon termesztett saláta leveleiről vett mintákon végzett vizsgálatok kimutatták a kólibaktérium egyik kevésbé veszélyes törzsét. A gazdaságban termesztett zöldségeket azonnal viszszavonták a boltokból, és a kabinet jelentése szerint nem fenyeget újabb egészségügyi vészhelyzet.
Eközben az illetékesek a fertőzésekkel összefüggésben újabb részletet hoztak nyilvánosságra. Hivatalosan is bizonyossá vált, hogy a járvány emberről emberre is képes terjedni. Kimutatták ugyanis, hogy Hessen tartományban a hasmenéses járványt okozó baktérium egy fertőzött asszonyról jutott élelmiszerekre, és azok fogyasztása után többen megbetegedtek. A fertőzés egy élelmezéssel foglalkozó cég egyik konyhai alkalmazottjától ered, aki előzőleg evett a járvány kirobbanásáért felelősnek tartott növényi csírákból. A kiszállított élelmiszerek fogyasztása után legkevesebb húsz ember kapta meg a súlyos szövődményekkel járó hasmenéses kórt.
A legfrissebb adatok szerint az új megbetegedések száma ugyan tovább csökkent, de 39-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Aggodalomra ad okot továbbá is, hogy változatlanul több mint hétszázan vannak életveszélyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.