Építőipar: leépítés a kis cégeknél

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipari termelés nagyságrendje az idén áprilisban több mint 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentéséből. E dokumentum szerint a termelés csökkenésében a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagy értékű munkák hiánya is szerepet játszott. A helyzet a foglalkoztatás terén sem éppen fényes, hiszen míg a válság előtt, 2008. január és március között az építőiparban 312 ezer ember dolgozott, addig az idei év első három hónapjára ugyanez a létszám 51 ezer fővel csökkent – az esés tehát ezen a téren is több mint 15 százalékos. A képet tovább árnyalja, hogy a több mint 50 ezer fős létszámcsökkenés nem egyformán érintette az ágazat egészét, ugyanis szakértők szerint 32 ezer munkahely az öt fő alatti vállalkozásoknál szűnt meg.
A probléma nagyságát ráadásul az is növeli, hogy tavalyhoz viszonyítva a foglalkoztatás csökkenése már kizárólag a kisvállalkozásoknál ment végbe, ezen cégeknél ugyanis további mintegy hatezer munkahely szűnt meg. Ezen a téren javulás nem is nagyon várható, hiszen az építőipari cégek áprilisban kötött új szerződéseinek értéke az idén 30 százalékkal alulmúlta a tavalyi adatot, ráadásul a házépítésre vonatkozó szerződések száma még ennél is nagyobb arányban, több mint 45 százalékkal esett vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.