Erősítés a számvevőszéknek

Az Állami Számvevőszékről szóló törvény elfogadásával a Ház döntött az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos jogszabályról. A képviselők elfogadták a közoktatási törvény módosítását is; a pedagógusok ezentúl gyorsabban és kevesebb adminisztrációval juthatnak hozzá túlórapénzükhöz.

Bodacz Balázs
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadták az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos, azaz kétharmados jogszabályt. A Fidesz–KDNP többségével ugyanis megszületett az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvény. A korábbiakhoz képest igen jelentős változást jelent, hogy – ehhez a büntető jogszabályok módosítására is szükség volt – szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet. A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja. Az új törvény, csakúgy, mint a korábbi, rögzíti, hogy az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely a parlamentnek alárendelve látja el feladatát. A jogszabály kimondja, hogy a számvevőszék ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. A képviselők döntöttek arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.
A Ház döntött a közoktatási törvény módosításáról is, amely lehetővé teszi, hogy a pedagógusok hamarabb megkapják túlórapénzüket, és a pluszjuttatás elszámolása kevesebb adminisztrációval járjon.
A közbeszerzési törvény módosításával a képviselők arról döntöttek, hogy – összhangban az uniós joggal – nem kell közbeszerzési pályázatot kiírni, ha egy önkormányzat át akarja adni oktatási intézményének üzemeltetési jogát. Így egy egyszerű közgyűlési döntés is elegendő lesz ahhoz, hogy például egyházi kezelésbe kerüljön az iskola, óvoda. A képviselők jóváhagyták a Mol-részvénypakett állam által történt megvásárlását.
Egy fizetésvédelmi tervezetet is beterjesztett Rogán Antal (Fidesz) és öt képviselőtársa. A munka törvénykönyve kiegészülne azzal, hogy a kormány rendeletben határozhatná meg a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét. A kormány ez irányú döntése kötelező lenne a munkaadókra nézve. A javaslat szerint a kívánt mértéket be nem tartó cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást. A tervezetet a gazdasági bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta.
Az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötötte az Országgyűlés az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyát, egyúttal 2012. január 1-jéig leállították a bírósági vezetők kinevezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.