Erőszakra buzdítanak

Az Index című internetes portálon megjelent cikkek, illetve az oldalról elérhető blogok kommentjeire bár szigorú szabályok vonatkoznak, ezeket – úgy tűnik – maga az üzemeltető sem veszi túl komolyan. Hetekig olvashatók ugyanis olyan bejegyzések, amelyek nyíltan megsértik Magyarország jogrendjét. A szolgáltatónak módjában áll ezeket törölni; mégis több olyan megszólalást találtunk, amelyek a jobboldallal szembeni nyílt erőszakra, sőt Orbán Viktor megölésére buzdítanak.

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugdíjas rendőr fenyegette az államtitkárt. A közelmúltban írásban és szóban is megfenyegették Czerván Györgyöt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, majd Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét és családját – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Mint mondta, az államtitkárt telefonon zaklató egykori rendőrt meggyanúsították, és vele szemben a bíróság távol tartást rendelt el. A Lázár Jánost és gyermekeit fenyegető személyt még keresik, és az eljárásban eddig nem merült fel olyan adat, hogy a két ügynek köze lenne egymáshoz – fogalmazott a szóvivő. Lázár János lapunknak azt mondta, korábban is előfordultak ilyen esetek, de azoknak nem tulajdonított jelentőséget, ám azzal, hogy a levélíró a két- és hároméves gyermekének sósavval történő leöntését helyezte kilátásba, átlépett egy határt. (S. P.)


Az Index által közölt felhasználási feltételek között szerepel, hogy a kommentelő nem használhatja a fórumokat arra, hogy olyan információkat tegyen közzé, amelyek sértik a Magyarországon hatályos törvényeket. Ezen kívül semmi olyan tartalom nem tehető közzé, ami bármilyen módon sérti a hatályos jogszabályokat.
Ennek ellenére számos törvénysértőnek is minősíthető megszólalás található a fórumokon. Az oldal üzemeltetője természetesen nem tehető felelőssé azért, amit álnevek mögé bújt felhasználók írnak be, azért viszont már igen, hogy ezen megszólalások elérhetőségét fenntartja-e. Saját magára vonatkozóan ugyanis az internetes vállalkozás így határozza meg a szabályokat: „Szolgáltató a fórumok moderátoraira ruházza azt a jogát, hogy azokat a fórumhozzászólásokat, amelyek megsértik az itt olvasható pontok valamelyikét, vagy amelyek megsértik a moderálási alapelvek valamelyikét, eltávolítsák.”
Egy, a példa kedvéért kiemelt rendszeres kommentelő (akinek álneve terribad) hozzászólásain keresztül láthatjuk, hogy a moderálást nem mindig végzik el az Indexnél. Terribad tegnap délután kettő körül így írt a rendvédelmiek demonstrációjáról: „én nem értem, mit bohóckodnak ilyen tüntetésekkel. A tűzoltók tüntessenek úgy, hogy felgyújtják a parlamentet, és nem oltják el, a rendőrök meg tüntessenek úgy, hogy nem tartóztatják le a gyújtogatót”. A törvénysértésre, erőszakra való felbujtás önmagában is jogtalan, ennek ellenére a bejegyzést nem tüntették el az indexes fórumról. De az említett fórumozó írt ennél cifrábbat is. Szintén tegnapi a bejegyzés, amelyben ez áll (betűhíven idézzük): „Bárcsak már orbant lőnék a nato gépei! kár hogy nekünk is várni kell vagy 15 évet amíg úgy elfajul a diktatúrája hogy külföld is beavatkozzon. Talán addig egy magyar hazafi meglövi?” Ezt a bejegyzést sem törölték. Mint ahogyan hetek óta olvasható az is, hogy „jól meg kéne verni egy fideszest nem tud vki címeket?” Két hete megtalálható az a hozzászólás is, amelyben terribad így fogalmazza meg indulatait: „HA ELJÖN AZ IDŐ KUTYAKÉNT VADÁSZNI FOGJUK AZOKAT AKIK ORBANRA SZAVAZTAK.” Később csak röviden egy óhaj: „orban must die” (Orbánnak meg kell halnia).
Az internetes közeg kiváló lehetőséget ad a verbális agresszió – akár törvénytelen – kiélésére. A balliberális térfél néhány radikális portálra mutogatva az egész jobboldalt vádolja folyamatosan az indulatok elharapódzásáért, ugyanakkor a legdurvább ilyen megnyilvánulások éppen Gyurcsány Ferenc környezetéből érkeztek. Emlékezetes, a Gyurcsány Ferenchez közel álló Dániel Péter ügyvéd egyik írásához a Facebookon több, megengedhetetlen hangnemű hozzászólás is megjelent. Ezek közül az egyik így szólt: „ha fegyvert kell fogni, tudod, hogy rám számíthatsz.:)) ha valaki biztosítaná gyermekem jövőjét, biz isten kilőném ezeket a tetveket, vityával (Orbán Viktorral – a szerk.) az élen…” Egy másik bejegyzés így szólt: „Miután vidéken lakom, és még a kocsim is bedöglött, ezért nagyon szépen kérem, hogyha elindul a fizikai rendbetétel, nekem jó időben szóljatok, mert soha életemben nem tudnám megbocsátani magamnak, hogy kimaradok ezeknek a tébolyult emberszabásúnak kinéző élőlényeknek a fizikai elpusztításából. Már szép kort megéltem, a gyerekeim nagyok, az életemet nem féltem, és mivel annak idején a katonaságnál dandárszinten is az első 10-ben voltam céllövészetben, remélem, hogy hatékonyan tudok segíteni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.