Felvonulás durva tiltakozókkal

Komoly rendőri biztosítás mellett tartották meg szombaton délután a Budapest Pride elnevezésű fesztivál részeként szerveződő 16. meleg méltóság menetét. A rendőrség négy személyt állított elő, akik megpróbálták provokálni a felvonulás résztvevőit.

Munkatársunktól
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Performansz. A felvonulás megkezdése előtt a Kodály köröndnél a Jobbik performanszt adott elő, amelynek során három, a betiltott Magyar Gárda egyenruhájába öltözött ember tartott magasba egy „Mások vonulhatnak” feliratú transzparenst. Novák Előd, a párt alelnöke kijelentette: akciójukkal arra a különbségtételre akarják felhívni a figyelmet, hogy a melegeknek nem tiltott a felvonulás, a gárdistáknak viszont igen. A politikus szerint a melegek kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítanak, ezért a Jobbik a felvonulást garázdaságnak tartja. (MN)


Szombaton délután fél négyre mintegy 400 ember – köztük sok külföldi – gyűlt össze a Hősök terénél. Tucatnyi rendőrautó állt a környéken és a szomszéd utcákban, ellentüntetők itt még nem voltak. Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője felolvasta Barack Obama amerikai elnök közleményét, amelyben az amerikai elnök az ENSZ pénteki, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek tagjainak alapvető jogaiért kiálló határozatát üdvözölte.
Négy órakor a résztvevők száma a sokszorosára nőtt, így a mintegy másfél ezer ember – szivárványszínű zászlókkal és esernyőkkel – elindult az Oktogon felé. Itt már megjelentek az ellentüntetők. Mintegy háromszázan lehettek, akik a „Mocskos buzik! Mocskos zsidók!” mondatokat kiabálták ostorcsattogtatás kíséretében. Ezért a felvonulást elterelték az Andrássy útról. Az ellentüntetők több száz fősre duzzadó tömege kiabált és szitkozódott, előkerültek a csuklyák, keresték az áttörési pontokat, de a rendőrök szilárdan tartották őket minden irányból. A rohamrendőrök az Oktogonnál könnygázt is alkalmaztak az ellentüntetőkkel szemben. A felvonulás menete közben rendőri biztosítással érkezett az Alkotmány utcába, ahol tüntetők kisszámú csoportja várta a menetet, komolyabb incidens azonban nem történt.
Itt felszólalt Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő is, aki hangsúlyozta, az új generációnak, a fiataloknak kell megoldaniuk, hogy ebben az országban, ahol 2008-ig békésen tudták megtartani a melegfelvonulást, később is tiszteletben tartsák mindenkinek a jogait és méltóságát, a társadalom pedig sokszínű és befogadó legyen. A Kossuth téren szintén több mint száz ellendemonstráló gyűlt össze. A felvonuláson részt vevőket bekiabálásokkal gyalázták, füttyszóval próbálták megzavarni, a felvonulókat és az ellendemonstrálókat fémkordonok választották el egymástól. A résztvevők végül a Bajcsy-Zsilinszky út felé hagyták el a rendezvényt.
A rendőrség tegnap közölte, két külföldit is előállítottak: előzőleg az osztrák hírügynökség számolt be arról, hogy az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat szerint két aktivistájukat előállították, akiket 15 „neonáci” „rettenetesen bűzlő” spray-kkel megtámadott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.