Gyurcsány totális veresége

Gyurcsány Ferenc ronggyá lett verve az eredeti álláspontjával együtt – így értékelte egy vezető szocialista politikus a hét végi rendkívüli pártkongresszus eredményét, ahol a volt miniszterelnököt és követőit felkérték arra, hogy vonják vissza pártszavazási kezdeményezésüket.

Török László
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP legfőbb döntéshozó testülete kilencvennégy százalékos többséggel fogadta el, hogy a párt neve marad MSZP, vezetőit nem közvetlenül, hanem küldötteken keresztül választja meg, és határozott baloldali politikát kíván képviselni. A kongresszus ezekkel a döntéseivel válaszolt azokra a közelmúltbeli eseményekre, hogy Demokrata Párt néven Gyurcsány tudtával új politikai szervezet alakult, amely az MSZP-vel való összeolvadást is célul tűzte ki az ellenzéki párt nevének megszűnésével; hogy a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció platform közvetlenül választaná a szocialista vezetőket, és hogy ugyanők megnyitnák a pártot a liberálisok és konzervatívok, vagyis az egykori SZDSZ-esek és MDF-esek előtt.
Gyurcsány jelezte, innentől kezdve az a feladata, hogy az általa képviselt kisebbségi véleményből többségi véleményt csináljon. Az exkormányfő kongresszusi beszédében személyeskedő stílusban kijelentette, Baja Ferenc „szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár” a Gyurcsány-kormányban, Lamperth Mónika pedig „sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter”. A bírálatokból kijutott Szekeres Imrének, Puch Lászlónak és Mesterházy Attilának is.
A szocialisták népszavazást kezdeményeznek, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú törvényeket hozni. A párt június 21-re figyelmeztető demonstrációt szervez Miskolcon.
Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.