Gyurcsány tudja, de nem mondja

Gyurcsány Ferenc megint magára haragította az MSZP-frakciót, ugyanis – állítják a képviselőcsoport tagjai – pontosan az ellenkezője történt az öt héttel ezelőtti frakcióülésen annak, mint amit a volt kormányfő állított tegnapi Facebook-bejegyzésében. A tanácskozáson történtek taglalásán kívül Gyurcsány azt is megírta: eljuttatott Mesterházy Attilának egy borítékot, amelyben megnevezte az őszödi beszéd kiszivárogtatóit.

Bodacz Balázs
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kívánják-e, hogy megnevezze az őszödi beszéd kiszivárogtatóit? – Gyurcsány Ferenc ezt kérdezte a május elején tartott frakcióülésen. Képviselőtársai azonban csak hallgattak – legalábbis ezt állítja a volt kormányfő a Facebookon tegnap megjelent bejegyzésében. Emlékezetes, Gyurcsány Őszödön 2006 májusában, a választások után úgy jellemezte saját és a szocialista–szabad demokrata koalíció addigi kormányzását: „Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” Azt állította, hogy másfél évig nem csináltak semmit, csak hazudtak reggel, éjjel meg este. A kampányban arra törekedtek, hogy ne kerüljenek a nyilvánosság elé a valódi terveik, a költségvetés valós állapotáról pedig trükkök százaival terelték el a hazai és a nemzetközi nyilvánosság figyelmét.
A szocialista honatyák közül többen is azt mondták lapunknak, hogy a tanácskozáson pontosan az ellenkezője történt annak, mint amit Gyurcsány Ferenc állít. Az emlékezetes, kilenc órán keresztül tartó, indulatoktól sem mentes eszmecsere során a korábbi miniszterelnök nemhogy felajánlotta volna, hogy „kitálal” az ügyről, hanem többszöri kérdésre sem volt hajlandó értékelhető választ adni.

*

A frakció pedig nem szótlanul vette tudomásul a helyzetet, hanem éppen fordítva: éles hangon követelt válaszokat. Úgy tudjuk, többórás, más témákról folyó vita után Iváncsik Imre szegezte Gyurcsánynak a kérdést (aki egyébként már 2006 szeptembere óta arról beszél, hogy tudja, ki áll a kiszivárogtatást mögött), hogy fedje fel lapjait. Iváncsik konkrét neveket követelt, majd ehhez csatlakozott Tóbiás József is, legalábbis az egyik frakciótag erről számolt be. Tóbiás állítólag ülősztrájkkal is fenyegetőzött, mondván, addig el nem megy, ameddig Gyurcsány nem ad részletes tájékoztatást mindarról, amit a kiszivárogtatásról és a kiszivárogtató(k)ról tud. Gyurcsány Ferenc azonban – mondta egy másik képviselő – nem volt hajlandó válaszolni, hanem „belekezdett abba a szövegbe, amit a Facebookon is előadott”. Vagyis abba, hogy valószínűsíti, kik szivárogtatták ki a szónoklatot, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Biztosan csak azt tudja, tette hozzá, hogy nem ő juttatta el a sajtóhoz a beszédet, de „fél karját adná” azért is, hogy nem a környezetében kell keresni a tettest.
Ismert, Szanyi Tibor, a párt elnökségének tagja a napokban azt állította, hogy maga Gyurcsány Ferenc, illetve környezete áll a botrányos szónoklat nyilvánosságra kerülése mögött. Ezen véleményét a politikus később újságíróknak is megerősítette. Őt sikerült elérnünk, és a tegnapi Gyurcsány-bejegyzés kapcsán megkérdeztük: továbbra is fenntartja-e állításait?
– Az elmúlt öt év alatt tudomásomra jutott információk alapján fogalmaztam meg mindazt, amit elmondtam – emelte ki Szanyi Tibor. Hozzátette: mindaddig nem fog változtatni véleményén, ameddig komoly bizonyítékok erre nem kényszerítik.
– Méltatlan, hazug vád. Emberileg, politikailag és erkölcsileg is elfogadhatatlan. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy kérés nélkül is leírom mindazt, amit tudok, és ezt, valamint egy külön zárt borítékba helyezve az érintettek neveit, az egészet átadom az MSZP elnökének. Megtettem – reagált Szanyi állításaira korábban Gyurcsány Ferenc. Megtenni éppen megtette, de ez sem úgy történt, mint ahogyan állítja; legalábbis pártbéli informátorunk szerint.
Úgy tudjuk, az ominózus frakcióülésen került szóba, hogy egy borítékba rejtve átadja a titkot Mesterházynak. Arra viszont, hogy ez megtörténjen, több mint egy hónapot kellett várni. Természetesen az iránt érdeklődünk leginkább, hogy mely nevek lehetnek a borítékban. Erre a kérdésre azonban nem sikerült választ kapni sem a frakció általunk megkérdezett tagjaitól, sem Mesterházy Attilától. A pártelnököt ugyanis hiába kerestük többször is, lapzártáig nem vette fel a telefonját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.