HM: Nyilvános az átvilágítás költsége

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenként nettó 7,9 millió forintért világíttatta át gazdasági társaságait a honvédelmi tárca – derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszából, amelyet Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére adott.
A tárcavezető az országgyűlési honlapra tegnap felkerült válaszában azt írta, hogy a szóban forgó hét gazdasági társaság mindegyikét az Ancro Könyvelő és Gazdasági Tanácsadó Kft. világította át.
Mint arról korábban beszámoltunk, a szaktárca átvilágításról kiadott „fehér könyve” szerint összesen 1,773 milliárd forint kár érte a tárcát 2005 és 2010 között a bűncselekmények és a rossz gazdálkodás miatt. Az átvilágítók tizenötezer oldalnyi jegyzőkönyvet készítettek el. A dokumentumok szerint a legtöbb kárt, 596 millió forintot a HM EI Zrt.-nél mutatták ki, a második 540 millió forinttal a HM Rekreációs Nonprofit Kft., amelyet a Térképészeti Kft. követ 382 millió forinttal.
Ismert, több száz millió forintot spóroltak meg ugyanakkor azzal, hogy az átvilágítás nyomán megszüntették, újratárgyalták az előnytelen szerződéseket. A vizsgálat tehát a töredékébe került a HM-nél az elmúlt években elpazarolt összegeknek.
Hende Csaba az átvilágításról szóló sajtótájékoztatóján kijelentette: magáncégek éltek az adófizetők pénzéből tényleges verseny nélkül, ezek évente közel 50 milliárd forint közpénz felett rendelkeztek, miközben felelőtlenül gazdálkodtak, és a honvédség érdekeivel ellentétes ügyleteket hajtottak végre. Sokszor a jogszabályok ellenére megkerülték a nyilvános közbeszerzést, az elvégzett munkákra utólag kötöttek szerződést, számlákat egyenlítettek ki a teljesítés előtt. Megemlítette azt is: a HM az előző ciklusban rengeteg marketing- és PR-szerződést kötött külsős vállalkozásokkal, miközben ezt alaptevékenységi körben elláthatta volna. Kiemelte, a tárca minden esetben érvényesíteni szeretné kárigényét, amikor ez lehetséges. Számos intézkedést hoztak ugyanakkor a korrupció ellen: az egykori védelemgazdasági főosztály funkcióit például szétosztották, és létrehoztak egy kontrollingfőosztályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.