Hunvald és Gál újra rács mögött

Ismét előzetes letartóztatásba helyezték az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy két fővádlottját. Hunvald György volt MSZP-s polgármestert és Gál Györgyöt, a helyi gazdasági bizottság egykori SZDSZ-es elnökét, valamint 25 társukat továbbra is bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

Swendt Pál
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezésével egyezően tegnap a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a Hunvald-ügyet április óta tárgyaló Fővárosi Bíróság (FB) döntését. A jogerős döntés arról is rendelkezik: a kényszerintézkedés legalább az elsőfokú ítélet kihirdetéséig érvényben marad. A májusban házi őrizetbe helyezett Gált és az eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Hunvaldot még tegnap az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.
Czine Ágnes, a táblabíróság büntetőkollégiumának vezetője a döntést ismertetve lapunknak azt mondta: az eljáró tanács megállapította, hogy egy ilyen súlyos ügyben, amelyben közérdek a bizonyítási eljárás mielőbbi befejezése, a vádlottaknak a tárgyalásokon való megjelenése csak ezen a módon biztosítható.

*

Tájékoztatása szerint a határozat indoklásában szerepel, hogy anyagi helyzetükre is tekintettel a vádlottak a per során bármikor kivonhatják magukat a további eljárás alól. Az ítélőtábla felülbírálta az FB Vincze Piroska vezette tanácsának azt a megállapítását, hogy a bűnszervezetben történt elkövetés nem bizonyítható. – A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy ezt a pernek ebben a korai szakaszában – amikor csak négy vádlott kihallgatásán jutott túl a tanács – még nem lehetett eldönteni. A bűnszervezet vádja fennáll, és ilyen tárgyi súlyú bűncselekmények esetén csak ezzel a kényszerintézkedéssel – az óvadék lehetőségét is kizárva – oldható meg, hogy a vádlottak végig jelen legyenek az eljárás során – ismertette a tábla döntését a kollégium vezetője. Gál György tehát hiába is tenné le a számára korábban bírói döntéssel megállapított százmillió forintos óvadékot, a fentiek értelmében nem szabadulhatna.
A vádirat szerint az MSZP-s és SZDSZ-es volt helyi politikus és 23 társuk összességében több mint 640 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak Erzsébetváros önkormányzatának. A fővádlottak előzetes letartóztatását első fokon május 13-án szüntette meg az FB. Gált több mint két és fél éve, 2008. november 27-én, Hunvaldot pedig 2009. február 12-én helyezték először előzetes letartóztatásba. A most csütörtökön ismertté vált bírósági menetrend alapján a perben jövő tavasz előtt ítélet nem várható.
– Ez Magyarország – kommentálta a Népszavának az ítélőtábla döntését Hunvald György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.