Jöhet az iratismertetés

Csibra Tibor
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iratismertetés következhet Jozef Rohác ügyében, a szlovák férfi ügyvédje, Fülöp Tamás várakozásai szerint a rendőrség hamarosan a gyanúsított és a védelem elé tárja bizonyítékait, amelyek a tizenhárom évvel ezelőtti, Fenyő János médiavállalkozó ellen elkövetett merénylet vizsgálatában keletkeztek.
Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a gyanúsítás alapját jelentő DNS-egyezőségről szóló szakértői vélemények csaknem két hónappal ezelőtti bemutatása óta nem adta jelét, hogy újabb bizonyítékokat kíván előterjeszteni, s a jogásznak nincs tudomása arról, hogy a hatóságok további dokumentumokkal állnának elő.
Ismert, Jozef Rohác ellen februárban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az NNI, miután a hatóságnak a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) jelezte, hogy Rohác több mint két éve, egy másik ügyben elrendelt letartóztatása alatt vett DNS-e, és a Fenyő-gyilkosság elkövetőjének a helyszínen hátrahagyott ruháiból nyert genetikai minták megegyeznek. Kiderült, hogy a Fenyő-ügy eddigi legrelevánsabb bizonyítéka két évig feküdt a BSZKI-ban, a történtek miatt az NNI, a Fővárosi Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, és a Legfőbb Ügyészség is vizsgálatot indított. Ennek eredménye még mindig nem hivatalos, lapunk úgy tudja, hogy a késlekedés oka mulasztás volt. Bár nem valószínű, hogy a belső revízió minden részletét közlik majd a hatóságok, Fülöp Tamás szerint indokolt lenne, ha a védelmet is tájékoztatnák, hogy a perdöntőnek hitt bizonyíték pontosan hol és kiknél pihent két évig.
Az iratismertetésre Rohác meggyanúsításától számítva három hónapja van a rendőrségnek, a határidő két évig meghosszabbítható. A hatóságok más bűncselekménnyel nem gyanúsították meg Rohácot, aki nem tett vallomást a Fenyő-ügyben, de tagadja, hogy köze lenne ahhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.